Ποιες είναι οι άγνωστες πινακίδες «Μ» που μπορείς να βάλεις στο αυτοκίνητό σου;

Traffic

Σε λίγες μέρες θα αναρτηθούν τα τέλη κυκλοφορίας, με αρκετούς οδηγούς να επιλέγουν την κατάθεση πινακίδων προκειμένου να αποφύγουν τα έξοδα. Πως μπορείς όμως να κινήσεις νόμιμα το αυτοκίνητό σου αν έχεις καταθέσεις τις πινακίδες του;

Όπως είναι γνωστό, όποιος θέσει το όχημά του σε ψηφιακή ακινησία απαγορεύεται να το κυκλοφορεί στον δρόμο. Ενώ στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, τότε αίρεται η ακινησία, επιβάλλεται πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000€. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000€ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς, όμως, θα το μετακινήσω -π.χ. για να αλλάξω τον χώρο στον οποίο φυλάσσεται – δίχως να κινδυνεύσω με το εξουθενωτικό πρόστιμο;

Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει η πινακίδα «Μ» που επιτρέπει στον κάτοχο να κυκλοφορήσει το όχημά του (Ι.Χ. ή δίκυκλο) μέχρι 3 μέρες το χρόνο (εφόσον είναι ασφαλισμένο).

Το παράβολο είναι 10 ευρώ/ημέρα για επιβατικό Ι.Χ. ή 3 ευρώ/ημέρα για δίκυκλο Ι.Χ.

Το δικαίωμα χορηγείται μόνο μέχρι δύο φορές εντός του έτους, είτε μία φορά για τρεις συνεχόμενες μέρες, είτε δύο φορές για συνδυασμό 2+1 ημερών ή 1+2 ημερών

πινακίδα M

Πού μπορώ να πάω με τις πινακίδες «Μ»;

Το Μ χορηγείται ψηφιακά, ανεξάρτητα αν το όχημα έχει τεθεί σε εκούσια ακινησία στη Δ.Ο.Υ. ή σε ψηφιακή ακινησία, αποκλειστικά και μόνο:

 - για την παράδοσή του, σε σημείο συλλογής οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ), ή

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 - για την επισκευή και έλεγχο αυτού από ΚΤΕΟ ή

 - για την αλλαγή του χώρου στον οποίο φυλάσσεται

Όπως είναι κατανοητό, η πινακίδα Μ χορηγείται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, και όχι για να… κάνουμε τις βόλτες μας στον δρόμο.

Μην ξεχνάμε ότι όσοι έχουν θέσει το όχημά τους σε ψηφιακή ακινησία και επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους για λόγους πέρα των τριών ανωτέρω, τότε μπορούν να επιλέξουν την άρση της ψηφιακής ακινησίας, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες που θέλουν να τα κυκλοφορήσουν χωρίς μάλιστα να επιβαρυνθούν με χρηματικές ποινές. 

Πώς εκδίδω την πινακίδα Μ

Αρχικά πρέπει να γίνει είσοδος στην υπηρεσία myCAR και στη συνέχεια να επιλεχθεί το πεδίο “Έκδοση πινακίδας Μ: Υποβολή Δήλωσης”. Απαιτείται:

- Η ύπαρξη ενεργού ασφαλιστηρίου συμβολαίου και
- Η ύπαρξη ενός πληρωμένου / ενεργού παραβόλου (τουλάχιστον για μία μέρα κυκλοφορίας).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η χορήγηση του ηλεκτρονικού παραβόλου γίνεται από αυτό το σύνδεσμο, επιλέγοντας:

1. Φορέα Δημοσίου: ΑΑΔΕ
2. Κατηγορία Παραβόλου: Προσωρινή άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτων οχημάτων «Μ» ή Προσωρινή Άδεια Κυκλοφορίας δίκυκλων «Μ» και Τύπο Παραβόλου: Έκδοση προσωρινής άδειας κυκλοφορίας «Μ».

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ