Αντίστροφη μέτρηση για τον Δακτύλιο στην Αθήνα - Πότε ξεκινά

Daktylios Athens

Θέμα μερικών ημερών φαίνεται πως είναι η επιστροφή του Δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας, μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα, με τα συναρμόδια υπουργεία να ετοιμάζονται σιγά-σιγά να ανακοινώσουν την ακριβή ημερομηνία της εκ περιτροπής (μονά-ζυγά) κυκλοφορίας των οχημάτων.

Με δεδομένο ότι το περασμένο έτος η επιστροφή του Δακτυλίου είχε γίνει στις 10 Οκτωβρίου και το 2021 στις 25 του ίδιου μήνα, μέσα στις επόμενες μέρες αναμένουμε την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου προκειμένου να περιοριστεί η κίνηση στο κέντρο της πόλης (οι επικρατέστερες ημερομηνίες είναι στις 9/10 ή 16/10 κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τους αρμόδιους φορείς).

Δακτύλιος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ώρες και μέρες Δακτυλίου

Όπως ίσχυσε πέρυσι, το μέτρο του Δακτυλίου επιτάσσει την εκ περιτροπής κυκλοφορία των οχημάτων κάθε Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 07.00-20.00 και την Παρασκευή από 07.00-15.00.

Τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με αριθμό κυκλοφορίας που τελειώνει σε 0,2,4,6,8 και τις περιττές (μονές) τα αυτοκίνητα που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.

Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν.

Ποια είναι τα όρια του Δακτυλίου

Η περιοχή που ισχύει αφορά την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς: «Λ. Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Λ. Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπύρου Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλ. Ηλιού - Ανδρ. Φραντζή - Λ. Ανδρ. Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς - Ιερά Οδός - Λ. Κωνσταντινουπόλεως - Αχιλλέως - Πλατεία Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) - Λ. Αλεξάνδρας». Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του Μικρού Δακτυλίου τα μέτρα περιορισμού δεν ισχύουν.

Ποια αυτοκίνητα εξαιρούνται

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που αφορούσε την περίοδο 2022-2023, από τους περιορισμούς εξαιρούνται και εισέρχονται ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας:

α. Τα, εκ κατασκευής, αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα, οχήματα φυσικού αερίου και υγραερίου.

β. Τα αυτοκίνητα EURO 6, πλην των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 γρ./χλμ. (τιμή συνδυασμένου κύκλου, σύμφωνα με το Νέο Ευρωπαϊκό Κύκλο Οδήγησης-New European Driving Cycle/NEDC), τα οποία έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και την 31.12.2020.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

γ. Τα αυτοκίνητα EURO 6, πλην των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 145 γρ./χλμ. (τιμή συνδυασμένου κύκλου σύμφωνα με την Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων-Worldwide Light Test Procedure/WLTP), τα οποία ταξινομούνται για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 01.01.2021 και εφεξής.»

δ. Όσα έχουν τη σχετική άδεια δακτυλίου

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ