Αλκοόλ και οδήγηση: Μετά από πόσες ώρες μπορείς να οδηγήσεις με ασφάλεια - Ποια τα πρόστιμα

Alcohol free driving 1

Η κατανάλωση αλκοόλ είναι μια από τις βασικότερες αιτίες πρόκλησης σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων. Πότε, όμως, μπορείς να οδηγήσεις με ασφάλεια μετά την κατανάλωση αλκοόλ;

Τα παρακάτω στοιχεία προέρχονται από μελέτη του βρετανικού ινστιτούτου για την οδική ασφάλεια, όπου ανάλογα με το είδος και την ποσότητα του αλκοολούχου ποτού, αναφέρονται οι ώρες που πρέπει να περάσουν προκειμένου κάποιος να μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια και πάλι.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό παίζουν και άλλα χαρακτηριστικά όπως ο σωματότυπος, το φύλο, το βάρος, την ηλικία, τον μεταβολισμό και άλλα. Έτσι, καθίσταται σαφές πως τα παρακάτω χρονικά διαστήματα είναι σχετικά και σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα για το σύνολο των οδηγών και τη νομοθεσία που διαφέρει από χώρα σε χώρα. Σημειώστε, επίσης, πως το λευκό κρασί εμφανίζεται παρακάτω με μεγαλύτερα διαστήματα απορρόφησης, καθώς η δοσολογία αφορά μεγαλύτερη ποσότητα έναντι ενός ισχυρού αλκοολούχου ποτού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λευκό κρασί (13,5% αλκοόλ)

1 ποτήρι: 3,5 ώρες
2 ποτήρια:7 ώρες
3 ποτήρια: 10,5 ώρες
4 ποτήρια: 14 ώρες
5 ποτήρια: 17,5 ώρες

Ισχυρά αλκοολούχα (40% αλκοόλ)

1 ποτήρι: 1,5 ώρες
2 ποτήρια: 3 ώρες
3 ποτήρια: 4,5 ώρες
4 ποτήρια: 6 ώρες
5 ποτήρια: 7,5 ώρες

Μπύρα (5% αλκοόλ)

1 ποτήρι: 2,5 ώρες
2 ποτήρια: 5 ώρες
3 ποτήρια: 7,5 ώρες
4 ποτήρια: 10 ώρες
5 ποτήρια: 12,5 ώρες

Ποια πρόστιμα προβλέπει ο ΚΟΚ για την κατανάλωση αλκοόλ

Στην Ελλάδα, το όριο για να θεωρείται κάποιος οδηγός υπό την επήρεια μέθης βρίσκεται στα 0,50 γρ./λτ. σε περίπτωση αιμοληψίας ή 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα. Οι ποινές που προβλέπονται ξεκινούν από τα 200 ευρώ και μπορούν φτάσουν σε φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο έως τα 2.000 ευρώ.

Alcotest C&M 2

Τα πρόστιμα σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ορίζονται ως εξής:
Παράβαση:Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα από 0,50 γρ./λτ. έως 0,80 γρ./λτ. μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή από 0,25 έως 0,40 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα.
Πρόστιμο: 200 ευρώ / Ακινητοποίηση του οχήματος
Βαθμοί Ποινής: 5

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράβαση: Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του είναι άνω του 0,80 γρ./λτ. και μέχρι 1,10 γρ./λτ., μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,40 έως 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα.
Πρόστιμο: 700 ευρώ / Ακινητοποίηση του οχήματος / Αφαίρεση άδειας οδήγησης για 90 μέρες
Βαθμοί Ποινής: 9

Παράβαση: Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα άνω του 1,10 γρ./λτ. μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα.
Πρόστιμο: 1.200 ευρώ / Φυλάκιση 2 μηνών / Αφαίρεση άδειας οδήγησης και πινακίδων κυκλοφορίας οχήματος για 6 μήνες.
Βαθμοί Ποινής: -

Παράβαση: Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα άνω του 1,10 γρ./λτ. μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα εντός 2 ετών από την προηγούμενη παράβαση.
Πρόστιμο: 2.000 ευρώ / Φυλάκιση 6 μηνών / Αφαίρεση άδειας οδήγησης για 5 χρόνια και πινακίδων κυκλοφορίας οχήματος έως 6 μήνες.
Βαθμοί Ποινής: -

Σύμφωνα με τα παραπάνω ένας οδηγός βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ όταν το ποσοστό οινοπνεύματος στον οργανισμό του είναι από 0,50 γρ./λτ. αίματος και άνω. Ενδεικτικά 0,50 γρ./λτ. οινοπνεύματος στο αίμα του οδηγού δύναται να συγκεντρωθούν μετά την κατανάλωση 490 ml μπύρας, 200 ml κρασιού, 60 ml ούζου, 55 ml ουίσκι ή βότκας κ.α.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ