Πότε τελειώνει το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης -Οι ημερομηνίες που πρέπει να γνωρίζεις

Χάρτινο δίπλωμα

Αδειάζει η κλεψύδρα για το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης, το οποίο αριθμεί μόλις λίγα εναπομείνοντα χρόνια ζωής.

Τα λοίσθια πνέει το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης, το γνωστό σε όλους μας ροζ τρίπτυχο, που επί χρόνια αποτελούσε το κατεξοχήν πιστοποιητικό κατοχής των απαραίτητων ικανοτήτων προκειμένου να βρισκόμαστε πίσω από το τιμόνι δίχως να υπονομεύουμε την οδική ασφάλεια.

Παρότι εδώ και αρκετά χρόνια εκδίδονται οι άδειες οδήγησης υπό τη μορφή πλαστικοποιημένων καρτών, υπάρχουν αρκετοί που συνεχίζουν να κατέχουν το ροζ χάρτινο. Το τελευταίο, ωστόσο, δεν θα μακροημερεύσει, μιας και ήδη έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία, κατά την οποία θα πρέπει να έχει καταργηθεί πλήρως.

Ειδικότερα, όπως ορίζει η νομοθεσία, το παλιό ροζ δίπλωμα οδήγησης έχει ισχύ μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2033, κάτι που σημαίνει ότι μόλις από την επομένη όλοι οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν στο πορτοφόλι τους τη νέου τύπου άδεια οδήγησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
δίπλωμα οδήγησης τύπου κάρτας

Μέχρι να φτάσουμε στις 19 Ιανουαρίου του 2033, τα χάρτινα διπλώματα οδήγησης θα είναι ελάχιστα, δεδομένου ότι όποιος οδηγός συμπληρώνει το 65ό έτος της ηλικίας του, πρέπει να το ανανεώσει, κάτι που σημαίνει ότι το νέο δίπλωμα οδήγησης που παίρνει στα χέρια του έχει τη μορφή πλαστικοποιημένης κάρτας.

Ο λόγος που προωθείται το νέου τύπου δίπλωμα οδήγησης έγκειται στο γεγονός ότι έχουν πολλές δικλείδες ασφαλείας που το προφυλάσσουν από πλαστογραφία, ενώ ευνοεί την χρήση του στο εξωτερικό διότι αναγράφονται τα στοιχεία του κατόχου και με λατινικούς χαρακτήρες. Επιπλέον, φέρει μοναδικό αύξοντα αριθμό στην πίσω όψη με τον οποίο αναζητείται από τις διωκτικές αρχές σε περίπτωση κλοπής.

Το μέλλον, βέβαια, δεν είναι ευοίωνο ούτε για τις πλαστικοποιημένες κάρτες, δεδομένου ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και τα συνακόλουθα οφέλη του, φέρνουν στο προσκήνιο τα ψηφιακά διπλώματα οδήγησης. Αυτά ήδη έχουν πάρει θέση στα κινητά τηλέφωνα εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων οδηγών, ενώ είναι πλήρως ισοδύναμα των φυσικών εγγράφων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ψηφιοποίηση των διπλωμάτων προωθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω ενός νέου διπλώματος που θα το έχουμε στα κινητά μας τηλέφωνα και θα αναγνωρίζεται σε ολόκληρη την ΕΕ, έτσι ώστε -μεταξύ άλλων- να απλουστευθεί η αναγνώριση των αδειών οδήγησης μεταξύ των κρατών – μελών και να καταστεί απλούστερη η διαδικασία ανανέωσης.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ