Πότε «τρώω» πρόστιμο αν δεν έχω αντιολισθητικές αλυσίδες στο αυτοκίνητο;

Αλυσίδες

Μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις θα επιβάλλεται στους οδηγούς πρόστιμο για κυκλοφορία στους δρόμους δίχως αντιολισθητικές αλυσίδες στο αυτοκίνητο.

Στην υποχρεωτικότητα των αντιολισθητικών αλυσίδων αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιες για τις Μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ 1.

Όπως επανέλαβε ο κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, όταν η Τροχαία ή η Πολιτική Προστασία ανακοινώνει ότι θα έχει χιονιά, στο διάστημα από Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, θα πρέπει υποχρεωτικά το όχημα να έχει αλυσίδες ή χιονολάστιχα.

Επομένως, όταν οι κλιματολογικές συνθήκες δεν το απαιτούν και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές εντολές από τις παραπάνω αρμόδιες αρχές, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικά μέσα στα οχήματα τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
αντιολιστητικές αλυσίδες πρόστιμο

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον υφυπουργό, κάθε οδηγός καλό θα είναι να έχει πάντα στο όχημά τους τις αλυσίδες, μιας και «δεν είναι βαρύ εξάρτημα. Μπορείς να το έχεις άνετα μέσα στο αυτοκίνητό σου στο πορτ μπαγκάζ και όλο το διάστημα».

Στην περίπτωση, μάλιστα, που κάποιος δεν φέρει αντιολισθητικά μέσα ενώ έχει εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από τις αρμόδες αρχές, τότε προβλέπεται πρόστιμο ύψους 80 ευρώ.

Πώς τοποθετούνται τα αντιολισθητικά μέσα

- Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται και στα δύο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος.
- Εάν το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από ένα άξονα τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος.
- Εάν δεν υπάρχουν οδηγίες και ο οδηγός έχει μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών τότε αυτά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα
- Εάν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα.
- Εάν το όχημα διαθέτει διπλά ελαστικά στον κινητήριο άξονα (δηλαδή 4 ελαστικά στον άξονα) τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του οχήματος ή εάν δεν υφίστανται τέτοιες τοποθετούνται στα εξωτερικά ελαστικά της κάθε πλευράς.
- Η τοποθέτηση των αντιολισθητικών μέσων πρέπει να γίνεται σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο επί του οδοστρώματος και να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον ΚΟΚ (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο, απόσταση) για την ασφάλεια του οδηγού και για να μη δημιουργούνται προβλήματα στην κίνηση των λοιπών οχημάτων.
- Μαθήματα τοποθέτησης αντιολισθητικών αλυσίδων

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος ανέφερε ότι οι οι σχολές οδηγών δέχθηκαν να εκπαιδεύσουν τους υποψήφιους οδηγούς και ταυτόχρονα, οργανώνονται διάφορες δράσεις όπως αυτή που θα διεξαχθεί στις 4 Δεκεμβρίου απέναντι από το Δημαρχείο της Γλυφάδας σε συνεργασία με τον Δήμο και τα συνεργεία της περιοχής, όπου θα μπορεί ο επισκέπτης να παρακολουθεί μια επίδειξη.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ