Αυτοκίνητο με LPG - Πότε πρέπει να αλλάξω τη δεξαμενή του υγραερίου

LPG Refill 1

Στα συστήματα τροφοδοσίας κινητήρων με υγραέριο (LPG) ή φυσικό αέριο (CNG) η αντικατάσταση των δεξαμενών τους αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια του οδηγού, αλλά επιβάλλεται από το νόμο.

Η τάση για τοποθέτηση συστημάτων τροφοδοσίας με υγραέριο (LPG) στους κινητήρες εσωτερικής καύσης γνώρισε μεγάλη άνθιση πριν από μία περίπου δεκαετία, κατά την περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης της χώρας, με το υγραέριο να αποτελεί μια αποδεδειγμένα εναλλακτική οικονομική πρόταση, ειδικά απέναντι στη βενζίνη.

Ακολούθησαν και οι υψηλότερου κόστους μετατροπές συμβατικών αυτοκινήτων με συστήματα τροφοδοσίας φυσικού αερίου, αλλά και οι εργοστασιακές προτάσεις από κατασκευαστές και με τους δύο τύπους καυσίμου, με την παράλληλη αγορά εγκατάστασης συστημάτων σε δεύτερο χρόνο να έχει σταθεροποιηθεί και να δραστηριοποιείται ακόμη και σήμερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αντίθεση με τα ρεζερβουάρ βενζίνης ή πετρελαίου, οι δεξαμενές όπου αποθηκεύεται το LPG ή το CNG βρίσκονται διαρκώς υπό πίεση, η οποία είναι ακόμη υψηλότερη στη δεύτερη περίπτωση. Αυτός είναι και ο λόγος που ο νόμος επιβάλλει την αντικατάσταση των δεξαμενών LPG και CNG μετά το πέρας ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

Πότε αλλάζω δεξαμενή LPG

Όλοι οι οδηγοί που έχουν μετατρέψει το αυτοκίνητο τους σε LPG/βενζίνη γνωρίζουν ότι πρέπει να αντικαταστήσουν την δεξαμενή τους. Αυτό το γνωρίζουν γιατί για να περάσουν ΚΤΕΟ το αυτοκίνητο τους θα πρέπει να έχουν εφοδιαστεί και με το απαραίτητο δελτίου τεχνικού ελέγχου από την εταιρεία που εγκατέστησε το σύστημα τροφοδοσίας.

Για εκείνους που σκέφτονται να εγκαταστήσουν LPG σύστημα, να πούμε ότι η αντικατάσταση της δεξαμενής, ανεξάρτητα από το σχήμα και την χωρητικότητα της, επιβάλλεται να αντικατασταθεί από το νόμο δέκα χρόνια μετά από την κατασκευή της και όχι δέκα χρόνια από την εγκατάσταση της στο εκάστοτε όχημα. Η ημερομηνία αντικατάστασης της βρίσκεται άλλωστε κάθε φορά και στο δελτίο τεχνικού ελέγχου που προαναφέραμε, ώστε να τη γνωρίζει τόσο ο ιδιοκτήτης όσο και το ΚΤΕΟ. Το κόστος αντικατάστασης ξεκινά για τους ιδιώτες από τα 160-170 ευρώ, για τις δεξαμενές χωρητικότητας 40 λίτρων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πότε αλλάζω δεξαμενή CNG

Η εγκατάσταση συστημάτων CNG σε δεύτερο χρόνο, παρά τη χαμηλότερη τιμή του φυσικού αερίου, απέχει κατά πολύ αναφορικά με τη δημοφιλία της σε σχέση με τα συστήματα LPG. Αυτό οφείλεται στο σαφώς πιο περιορισμένο δίκτυο εφοδιασμού που υπάρχει στη χώρα, στη σημαντικά μεγαλύτερη και βαρύτερη δεξαμενή (έως και 70 κιλά), που είναι παράλληλα και μικρότερης χωρητικότητας και στο σημαντικά υψηλότερο κόστος εγκατάστασης που φτάνει στο διπλάσιο έναντι των συστημάτων LPG.

Έτσι, στη συγκεκριμένη περίπτωση το κοινό προτιμά συνήθως τις εκάστοτε εργοστασιακές λύσεις που προσφέρουν οι κατασκευαστές, δηλαδή αυτοκίνητα που έρχονται ήδη από το εργοστάσιο με εγκατεστημένο το CNG σύστημα. Όπως και να έχει και στις δύο περιπτώσεις ο νόμος επιβάλλει την αλλαγή της δεξαμενής αποθήκευσης του φυσικού αερίου μετά από πάροδο 20 ετών, επίσης από την ημερομηνία κατασκευής της. Ο λόγος για τη διπλάσια διάρκεια επιτρεπόμενης χρήσης είναι τα υψηλότερης αντοχής μέταλλα και υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή της, καθώς το φυσικό αέριο αποθηκεύεται σε σημαντικά υψηλότερες πιέσεις από το υγραέριο. Αυτός είναι και ο λόγος που το κόστος αντικατάστασης είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με της δεξαμενής LPG και βρίσκεται περίπου στο τετραπλάσιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ