«Διαβατήριο μπαταρίας»: Πότε θα το δούμε στα καινούργια αυτοκίνητα

Battery passport 1

Μέχρι το 2026 οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα συνοδεύονται από ένα «διαβατήριο μπαταρίας», που θα αφορά την ταυτοποίηση, την χρήση και τον περιορισμό των επιπτώσεών της στο περιβάλλον.

Η κατασκευή των μπαταριών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα διαφοροποιηθεί στο άμεσο μέλλον, καθώς θα υπόκεινται σε νέους κανονισμούς. Το νέο «διαβατήριο μπαταρίας» θα περιλαμβάνει πολλά δεδομένα, όντας μια ταυτότητα αυτού του πολύ σημαντικού μέρους των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Battery passport 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με το συγκεκριμένο διαβατήριο, θα μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε πολλές πληροφορίες της μπαταρίας, όπως οι διάφοροι κατασκευαστές που είναι υπεύθυνοι για τα στοιχεία και τα υλικά που την αποτελούν, την συναρμολόγησή της, την ημερομηνία και τον τόπο κατασκευής, τον αριθμό των κυψελών, τον τύπο της, το βάρος και πολλά ακόμα.

Πέρα όμως από τις βασικές πληροφορίες ταυτοποίησης, το διαβατήριο θα εστιάζει και στην περιβαλλοντική πτυχή του πράγματος, όπως το μερίδιο των ανακυκλωμένων υλικών στις κυψέλες, αλλά και την προέλευσή τους (προμηθευτής και χώρα εξόρυξης).

Battery passport 3

Τον περασμένο Απρίλιο, μια γερμανική κοινοπραξία αποτελούμενη από 11 εταιρείες (BMW, BASF, Umicore κ.α.) δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάπτυξη μιας κοινής πλατφόρμας ταξινόμησης και προτύπων των μπαταριών, συμπεριλαμβανομένης της κοινής χρήσης των δεδομένων τους. Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει οικονομικά την πρωτοβουλία με 8,2 εκατομμυρία ευρώ και αναφέρει ότι αυτό το «εργαλείο» θα διευκολύνει την ανακύκλωση των πρώτων υλών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την ευκαιρία του τελευταίου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Νταβός, η Global Battery Alliance (GBA), που αποτελείται από την Tesla και την Audi, παρουσίασε την ιδέα της για το διαβατήριο μπαταριών.

Battery passport 4

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη στο πρόγραμμα ότι από την 1η Ιουλίου του 2024, η δήλωση του αποτυπώματος άνθρακα θα πρέπει να είναι υποχρεωτική για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων που κυκλοφορούν στην ήπειρο. Από την 1η Ιανουαρίου του 2026, οι μπαταρίες θα πρέπει να φέρουν μια επιγραφή που να δείχνει την κατηγορία απόδοσής τους, συνδεδεμένη με το αποτύπωμα άνθρακα. Αυτή θα είναι η «ορατή πλευρά» του διαβατηρίου της μπαταρίας, πιθανώς με τη μορφή κωδικού QR.

Στη συνέχεια, από το 2027, θα καθοριστούν ανώτατα όρια αποτυπώματος άνθρακα, ενώ το 2030, οι μπαταρίες θα πρέπει να διαθέτουν τις ελάχιστες αναλογίες ανακυκλωμένου περιεχομένου: 85% μόλυβδο, 12% κοβάλτιο, 4% λίθιο και νικέλιο. Αυτά τα στοιχεία θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω το 2035, με αρκετές ενδιάμεσες αλλαγές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Battery passport 5

Τέλος, ίσως υπάρξει και ένα χρήσιμο στοιχείο μέσω του διαβατηρίου για τους ιδιοκτήτες των ηλεκτρικών οχημάτων, που θα μπορούσε να δώσει κάποιες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας της μπαταρίας, δηλαδή το επίπεδο πτώσης της απόδοσής της ή ακόμα και τον αριθμό των κύκλων φόρτισης/εκφόρτισης που έχουν πραγματοποιηθεί.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ