jaecco omoda

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για χιλιάδες οδηγούς -Πότε αρχίζουν να γράφουν οι νέες κάμερες στους δρόμους

kameres Mesogeion

Οι νέες κάμερες μπαίνουν σταδιακά σε λειτουργία, ενισχύοντας τους ελέγχους και περιορίζοντας παραβατικές συμπεριφορές που θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο την οδική ασφάλεια.

Οι κάμερες επιτήρησης αποτελούν βασικό πυλώνα του νέου σχεδίου για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, με στόχο τον περιορισμό επικίνδυνων οδηγικών συμπεριφορών που συνδέονται άμεσα με σοβαρά τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα.

Η υπερβολική ταχύτητα, η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, αλλά και άλλες παραβάσεις υψηλής επικινδυνότητας βρίσκονται στο επίκεντρο του νέου πλαισίου ελέγχων, το οποίο βασίζεται στην αυτόματη καταγραφή και τη βεβαίωση των παραβάσεων χωρίς την παρουσία αστυνομικού στο σημείο.

kamera
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτό το πλαίσιο, οι 388 κάμερες που έχει εγκαταστήσει η Περιφέρεια Αττικής σε επιλεγμένες διασταυρώσεις αποτελούν το πρώτο βήμα του νέου συστήματος. Οι συγκεκριμένες κάμερες θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση και θα καταγράφουν αποκλειστικά τις παραβιάσεις του ερυθρού σηματοδότη, μία από τις επικίνδυνες οδηγικές συμπεριφορές που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές συγκρούσεις μέσα στον αστικό ιστό.

Για κάθε παράβαση θα δημιουργείται πλήρης ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος θα αποστέλλεται στην Ελληνική Αστυνομία και θα περιλαμβάνει έξι φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και ένα βίντεο, ώστε η παράβαση να τεκμηριώνεται με σαφήνεια πριν από τη βεβαίωση του προστίμου.

kamera

Όσον αφορά την έναρξη λειτουργίας τους, στις 21 Ιουλίου ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, είχε δηλώσει ότι οι κάμερες της Περιφέρειας Αττικής θα τεθούν σε λειτουργία μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, τοποθετώντας την έναρξη του συστήματος στο τέλος Ιουλίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του carandmotor.gr, σε ορισμένα σημεία οι κάμερες έχουν ήδη ξεκινήσει να «γράφουν». Παράλληλα, καθημερινά νέες μονάδες τίθενται σε λειτουργία και συνδέονται με το κεντρικό σύστημα, προκειμένου να ολοκληρωθεί το «καλιμπράρισμα» τους και να ξεκινήσουν την καταγραφή παραβιάσεων του ερυθρού σηματοδότη.

kamera

Να σημειωθεί ότι οι κάμερες της Περιφέρειας Αττικής αποτελούν μόνο την αρχή του συνολικού σχεδίου ψηφιακής επιτήρησης των ελληνικών δρόμων.

Το επόμενο στάδιο προβλέπει την εγκατάσταση εκατοντάδων νέων καμερών τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες δεν θα περιορίζονται στην παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, αλλά θα μπορούν να εντοπίζουν και άλλες επικίνδυνες παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας ή κράνους και η υπερβολική ταχύτητα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ