Πότε πρέπει να ανανεώσω υποχρεωτικά το δίπλωμα οδήγησης -Πόσο θα μου κοστίσει;

elliniko diploma odigisis

Κάθε οδηγός πρέπει να γνωρίζει ότι η άδεια οδήγησης που κατέχει δεν ισχύει επ’άπειρον και επομένως πρέπει να την ανανεώνει ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Συνώνυμο της «ενηλικίωσης» αποτελεί για τους περισσότερους το δίπλωμα οδήγησης, δεδομένου ότι τους παρέχει την πολυπόθητη ανεξαρτησία κατά τις μετακινήσεις τους.

Άπαντες γνωρίζουν ότι για να μην έχουν νομικές συνέπειες οφείλουν να έχουν πάντα το δίπλωμα πάνω τους. Στον αντίποδα, υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ότι εφόσον αποκτήσουν την άδεια οδήγησης αυτή ισχύει επ’άπειρον. Πρόκειται, ωστόσο, για μια αντίληψη που είναι εσφαλμένη. 

δίπλωμα οδήγησης ανανέωση
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι νέου τύπου (πλαστικοποιημένες κάρτες) ερασιτεχνικές άδειες οδήγησης (ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β, Β1 και ΒΕ) πρέπει να ανανεώνονται κάθε 15 χρόνια από την ημερομηνία έκδοσής τους, ενώ τα παλιά διπλώματα (τρίπτυχα έγγραφα), πρέπει να αντικατασταθούν μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2033.

Αναφορικά με τα επαγγελματικά διπλώματα (κατηγορίες C, CΕ, C1, C1Ε, D, DΕ, D1 και D1Ε), η ανανέωση πρέπει να γίνεται ανά πενταετία.

Υπάρχει, βέβαια, μια κατηγορία οδηγών που λόγω ηλικίας πρέπει να ανανεώνουν το δίπλωμά τους ακόμα συχνότερα. Πρόκειται για όσους έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους, με την ανανέωση των διπλωμάτων τους να είναι υποχρεωτική ανά τριετία, τόσο για ερασιτεχνικές όσο και επαγγελματικές άδειες οδήγησης (ανεξαρτήτως από τον τύπου διπλώματος -πλαστικοποιημένη κάρτα/τρίπτυχο έγγραφο).

Σημειώνεται ότι τόσο για την ανανέωση διπλώματος λόγω συμπλήρωσης του 65ού έτους ηλικίας, όσο και λόγω παρέλευσης 15ετίας απαιτείται εξέταση από οφθαλμίατρο και παθολόγο.

Μετά τη συμπλήρωσης της ηλικίας των 80 ετών, η άδεια οδήγησης πρέπει να ανανεώνεται ανά διετία, ενώ εκτός από την εξέταση από παθολόγο και οφθαλμίατρο, απαιτείται και ιατρικός έλεγχος από ωτορινολαρυγγολόγο & νευρολόγο ή ψυχίατρο.

δίπλωμα οδήγησης ανανέωση
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κόστος ανανέωσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντικατάσταση του διπλώματος οδήγησης αποτελεί μια ιδιαίτερα κοστοβόρα διαδικασία, με το συνολικό κόστος να υπερβαίνει τα 100 ευρώ. Η οικονομική επιβάρυνση του οδηγού περιλαμβάνει:

- e-παράβολο των 18 ευρώ για την είσπραξη παγίου τέλους χαρτοσήμου και εισφορών υπέρ τρίτων
- e-παράβολο των 60 ευρώ για την ανανέωση
- e-παράβολο των 30 ευρώ για την εκτύπωση

Ο συνολικός «λογαριασμός» λοιπόν ανέρχεται σε 108 ευρώ και σε αυτόν προστίθενται οι αμοιβές των γιατρών, δηλαδή του παθολόγου και του οφθαλμίατρου, με την ελάχιστη αμοιβή τους να ανέρχεται σε 20 ευρώ (10 ευρώ ο καθένας). Επομένως, το κόστος ανέρχεται στα 128 ευρώ και αυξάνεται περαιτέρω εφόσον έχει συμπληρωθεί το 80ό έτος της ηλικίας, μιας και απαιτείται εξέταση και από άλλες ειδικότητες γιατρών.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ