Πόσο πετρέλαιο παράγει η Ελλάδα -Πού βρίσκεται η μία και μοναδική πετρελαιοπηγή

Prinos 1

Η χώρα μας να βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση νέων ενεργειακών «θησαυρών», αλλά ήδη παράγει τον δικό της «μαύρο χρυσό».

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που γνώριζε ανέκαθεν το story των ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδραγονανθράκων στην Ελλάδα, τα οποία θα μείωναν την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου και ταυτόχρονα θα οδηγούσαν στην οικονομική απογείωσή της.

Prinos 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με δεδομένα τα τεράστια οφέλη από την παραγωγή «μαύρου χρυσού» στη χώρα μας, οι έρευνες για εντοπισμό ενεργειακών θησαυρών στο υπέδαφος και τον υποθαλάσσιο χώρο της ελληνικής επικρατείας, κατά καιρούς διεξάγονταν σε ιδιαίτερα έντονους ρυθμούς. Αλλά αυτή τη στιγμή η μοναδική παραγωγή πετρελαίου στην Ελλάδα εντοπίζεται στον Πρίνο, στον Κόλπο της Καβάλας, μεταξύ Θάσου και Καβάλας, όπου τα κοιτάσματα είναι ενεργά από το 1981.

Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα ανάγονται στις αρχές του 20ου αιώνα, με τις πρώτες γεωτρητικές εργασίες να εκτελούνται από εταιρείες όπως η London Oil Development, HELLIS, η PAN-ISRAEL, και η DEILMAN-ILIO στις περιοχές Έλος, Κερί Ζακύνθου, ΒΔ. Πελοπόννησο και Έβρο.

Prinos 3

Η περίοδος της δεκαετίας ‘60 έως τα μέσα δεκαετίας του ‘70 χαρακτηρίζεται από την συστηματοποίηση των ερευνών, που είχαν ως τελικό αποτέλεσμα την ανακάλυψη των πρώτων εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων στη θαλάσσια περιοχή της Θάσου (κοίτασμα πετρελαίου Πρίνος και κοίτασμα φυσικού αερίου Ν. Καβάλας) από την OCEANIC.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανακαλύφθηκαν πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μια περιοχή με μόλις 50 μέτρα θαλάσσιο βάθος, καθώς και σε ορισμένα άλλα σημεία στην ξηρά.

Prinos 4

Η παραγωγή «μαύρου χρυσού» στον Πρίνο ξεκίνησε το 1981 και έκτοτε υπολογίζεται ότι έχουν παραχθεί από την εταιρεία Energean, η οποία διαχειρίζεται τα κοιτάσματα, περίπου 130 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.

Ειδικότερα, στην περιοχή υπάρχουν τρία κοιτάσματα που έχουν βγάλει πετρέλαιο, και αυτά είναι το κοίτασμα Πρίνου (1981), το κοίτασμα Βόρειου Πρίνου (1996) και το κοίτασμα «Έψιλον» (2019), το οποίο με το που εγκαινιάστηκε άρχισε να παράγει καθημερινά περισσότερα από 1.000 βαρέλια πετρελαίου.

Prinos 5
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παραγωγή του Πρίνου τον Σεπτέμβριο του 2021 διακόπηκε εξαιτίας προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης των εγκαταστάσεων και στη συνέχεια λόγω της κατάληψής τους από το Σωματείο των πρώην εργαζομένων στην εταιρεία.

Το πλήρες restart στην παραγωγή πετρελαίου έγινε τον Μάιο του 2023 και εκφορτώθηκαν τα περί 200.000 βαρέλια αργού πετρελαίου που παρήχθησαν.

Prinos 6

Παράλληλα, ετοιμάζεται νέα πλατφόρμα (η πρώτη που έρχεται στην Ελλάδα μετά από 45 χρόνια) στο κοίτασμα Έψιλον, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου μέσα στο 2024.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Energean, το κοίτασμα Έψιλον έχει βεβαιωμένα αποθέματα περίπου 23 εκατ. βαρέλια και μέσα στο 2024 μπορεί να δώσει μέχρι 5.000 βαρέλια ημερησίως.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ