Οι μισθοί της Porsche στη Γερμανία -Τα απίστευτα ποσά που παίρνουν ακόμα και οι εργάτες

Porsche employee 1

Η Porsche δεν είναι ο πιο επιθυμητός εργοδότης μόνο λόγω αίγλης, αλλά και λόγω των οικονομικών απολαβών που προσφέρει στους υπαλλήλους της.

Η έδρα της Porsche βρίσκεται στο Τσούφενχαουζεν της Γερμανίας, και πέρα από τις εγκαταστάσεις κατασκευής σπορ και πολυτελών αυτοκινήτων, διαθέτει και ένα ιδιαίτερα πλούσιο και εντυπωσιακό μουσείο για τους θαυμαστές της και τους φίλους της αυτοκίνησης. Από την άλλη, είναι τέτοια η δημοφιλία της σε όλους τους τομείς, που προσελκύει πολλούς ανθρώπους που θέλουν να κάνουν καριέρα στον κλάδο του αυτοκινήτου.

Το γεγονός ότι ο κ. Oliver Blume, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Porsche από το 2015, κερδίζει σε ετήσια βάση κάτι παραπάνω από “ικανοποιητικές” οικονομικές αποδοχές, δεν εκπλήσσει κανένα. Πώς όμως επηρεάζει η υψηλή τιμή των δημοφιλών μοντέλων όπως η Porsche Taycan, η 911 ή η Cayenne τους μισθούς των απλών υπαλλήλων και των εργαζομένων της εταιρείας;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ασκούμενοι

Porsche employee 2

Η Porsche έχει 36.000 υπαλλήλους παγκοσμίως, αριθμός που είναι σχετικά μικρός σε σύγκριση με άλλους κατασκευαστές. Σύμφωνα μάλιστα με την πλατφόρμα εργασιακής πρόσληψης Glassdoor, η Porsche ήταν ο πιο δημοφιλής εργοδότης στη Γερμανία την χρονιά που μας πέρασε.

Όσοι έρχονται για εκπαίδευση αμείβονται σύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση εργασίας της IG Metal (μεταλλουργία και ηλεκτρολογική βιομηχανία). Κατά το πρώτο έτος σπουδών, μπορούν να υπολογίζουν σε ένα ποσό από 976 έως 1.037 ευρώ το μήνα, και στη συνέχεια των σπουδών τους από 1.141 έως 1.264 ευρώ το μήνα. Οι ειδικοί λένε ότι η εργασιακή πρακτική είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνεις μέλος μιας ομάδας που έχει έναν εργοδότη όπως η Porsche.

Όσοι παραμείνουν απασχολούμενοι στην εταιρεία, μπορούν να υπολογίζουν σε ετήσιο μισθό για το πρώτο έτος, ελαφρώς πάνω από τα 15.000 ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξειδικευμένοι υπάλληλοι

Porsche employee 3

Από τη συλλογική σύμβαση με την IG Metal εξαρτώνται όχι μόνο οι μισθοί των φοιτητών/ασκούμενων, αλλά και πολλών άλλων υπαλλήλων της εταιρείας. Για παράδειγμα, ένας εξειδικευμένος εργάτης στον παραγωγικό τομέα κερδίζει περίπου 50.400 ευρώ το χρόνο. Ένας μηχανικός παίρνει λίγο παραπάνω, κοντά στα 52.900 ευρώ. Οι υπάλληλοι του τμήματος Έρευνας και Εξέλιξης της Porsche λαμβάνουν κατά μέσο όρο 85.700 ευρώ ετησίως, ενώ οι επικεφαλής των ομάδων απολαμβάνουν ετήσιο μισθό 100.600 ευρώ.

Διευθυντές

Porsche employee 4
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είναι φυσικό, οι διευθυντές έχουν μεγαλύτερες ετήσιες αποδοχές. Όσοι ασχολούνται με την προμήθεια ανταλλακτικών αυτοκινήτων λαμβάνουν έως και 150.000 ευρώ ετησίως, ενώ οι συνάδελφοί τους στην παραγωγή κερδίζουν λίγο περισσότερα - έως και 170.000 ευρώ.

Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται το Διοικητικό Συμβούλιο, με επικεφαλής τον Oliver Blume. Σύμφωνα με την Bild, κερδίζει περίπου 4,76 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Μπόνους

Porsche employee 5

Η εμπορική επιτυχία της Porsche ακουμπά και τους υπαλλήλους της, με μέρος των κερδών να διανέμεται και στους 36.000 υπαλλήλους. Το 2019, για παράδειγμα, τα μπόνους ανήλθαν σε 9.700 ευρώ, τα οποία για ορισμένους εργαζόμενους αντιστοιχούν σε τρεις πλήρεις μηνιαίους μισθούς.

Αυτά τα μπόνους είναι πιθανό να αυξηθούν, μιας και πέρυσι η Porsche σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων στην ιστορία της, παραδίδοντας 301.915 νέα αυτοκίνητα. Αυτό μεταφράζεται σε 11% αύξηση από το 2020. Τα μοντέλα με τη μεγαλύτερη ζήτηση ήταν και πάλι τα SUV, με τη Macan να πουλά 88.362 μονάδες και την Cayenne 83.071.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ