Πόσα αυτοκίνητα προβλέπεται να πουληθούν παγκοσμίως το 2024

Νέα αυτοκίνητα πωλήσεις

Σύμφωνα με τελευταία έρευνα, τη νέα χρονιά υπολογίζεται ότι θα πουληθούν 88,3 εκατομμύρια αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο, με τα ηλεκτρικά να αυξάνουν περαιτέρω το μερίδιό τους στην αγορά.

Η ανάλυση της S&P Global Mobility κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων παγκοσμίως θα αυξηθούν τη νέα χρονιά στις 88,3 εκατομμύρια μονάδες, κι αν αυτό επιβεβαιωθεί θα σημαίνει ότι η αύξηση σε σχέση με το 2023 θα είναι της τάξης του 2,8 τοις εκατό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αισιόδοξη αυτή πρόβλεψη βασίζεται στην ανάκαμψη της παραγωγής αυτοκινήτων και της αλυσίδας των προμηθευτών, σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης. Ακριβώς για τους ίδιους λόγους, όμως, εκφράζονται και ανησυχίες ότι θα συνεχιστεί και η ανοδική τάση των τιμών των αυτοκινήτων - ενώ οι διαδικασίες δανειοδότησης δεν φαίνεται πως θα χαλαρώσουν.

Σημειώνεται πως το 2023 προβλέπεται να κλείσει με αύξηση 8,9% των παγκόσμιων πωλήσεων επιβατικών αυτοκινήτων σε σχέση με το '22, στις περίπου 86 εκατομμύρια μονάδες. Αυτό αποδίδεται στη δυνατότητα που απέκτησαν φέτος οι αλυσίδες των προμηθευτών να επιστρέψουν στην κανονική τους παραγωγή.

Η S&P Global Mobility προβλέπει, επίσης, ότι η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση πλέον δεν έχει σταματημό, παρά τις επιφυλάξεις των αγοραστών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Άλλωστε, σχεδόν όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες εκφράζουν την πίστη τους στη μετάβαση αυτή με πληθώρα νέων EV που προγραμματίζουν τα προσεχή χρόνια - και παρά τις προκλήσεις για τη μείωση του κόστους των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ανάλυση, από τις 88,3 εκατ. πωλήσεις που προβλέπονται για το 2024, τα 13,3 εκατομμύρια από τα αυτοκίνητα αυτά θα είναι ηλεκτρικά. Που μεταφράζεται σε ποσοστό 16,2% επί των συνολικών πωλήσεων. Το 2023 το ποσοστό αυτό προβλέπεται να κλείσει στο 12%, με 9,6 πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ