Πώς θα ξεκλειδώνουν στο μέλλον τα αυτοκίνητα -Νέα συσκευή βάζει «φρένο» στις κλοπές

Car thief 1

Οι κλοπές αυτοκινήτων είναι μια μάστιγα που μεγαλώνει διαρκώς, αλλά ερευνητές από τις Η.Π.Α. μπορεί να έχουν τη λύση ενάντια στο χακάρισμα των ασύρματων κλειδιών.

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν γίνει ολοένα και πιο περιζήτητα από τους κλέφτες, με τους τελευταίους να εφαρμόζουν νέες τεχνικές για να πετύχουν τον σκοπό τους. Για παράδειγμα, οι κλοπές που πραγματοποιούνται χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά μέσα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70% του συνόλου.

Battery Sleuth 1
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερευνητές από την Αμερική εργάζονται επί του παρόντος σε μία νέα συσκευή κατά της κλοπής αυτοκινήτων. Ονομάζεται «Βattery Sleuth» και σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της, καθιστά δυνατή την καταπολέμηση της παραβίασης των ασύρματων κλειδιών του αυτοκινήτου.

Με την εμφάνιση των ασύρματων συστημάτων εισόδου στο αυτοκίνητο, τα κλειδιά έχουν γίνει ιδιαίτερα ευάλωτα στους κλέφτες. Για την ακρίβεια, το μόνο που χρειάζεται είναι μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή για να υποκλέψει το σήμα του ασύρματου κλειδιού. Με αυτό τον τρόπο, ο κλέφτης μπορεί να ξεκλειδώσει και να εκκινήσει το αυτοκίνητο, χωρίς να υπάρχουν σημάδια διάρρηξης.

Battery Sleuth 2

Αν και υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε ειδικές θήκες για να μπλοκάρετε το σήμα από το κλειδί σας ή αντικλεπτικές συσκευές, όπως μια ειδική κλειδαριά τιμονιού που θα εμποδίσει τον κλέφτη να πάρει το αυτοκίνητο, αυτές οι λύσεις δεν είναι πολύ πρακτικές για χρήση σε καθημερινή βάση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η νέα συσκευή «Battery Sleuth» βρίσκεται αυτή την περίοδο σε φάση δοκιμών από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Michigan στις Η.Π.Α. Η συγκεκριμένη συσκευή δίνει την δυνατότητα στον οδηγό να «επέμβει» στην μπαταρία, για να εμποδίσει την κλοπή του αυτοκινήτου και να αποτρέψει τον κλέφτη από την εκκίνηση του κινητήρα.

Battery Sleuth 3

Για να μπορέσει να «ξεκλειδώσει» την μπαταρία και επομένως να μπορέσει να εκκινήσει το αυτοκίνητο, ο ιδιοκτήτης πρέπει να εισάγει ένα ψηφιακό κωδικό ή να ταυτοποιηθεί με το δακτυλικό αποτύπωμα. Ταυτόχρονα, το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να ενεργοποιεί τον συναγερμό του αυτοκινήτου εάν εισαχθούν αρκετοί λάθος κωδικοί ή άγνωστα δακτυλικά αποτυπώματα.

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές, το νέο σύστημα προστασίας προσφέρει κατά 99,9% αποτελεσματικότητα έναντι των κλοπών με την χρήση του σήματος από το ασύρματο κλειδί. Μάλιστα, έχουν πραγματοποιηθεί δοκιμές σε 8 αυτοκίνητα και το σύστημα φαίνεται ότι είναι αδύνατο να παρακαμφθεί ή να χακαριστεί. Η δημιουργία του συγκεκριμένου συστήματος επετεύχθη χάρη σε μία σημαντική επιχορήγηση 1,2 εκ. δολαρίων από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Battery Sleuth 5

Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένουμε μερικά ακόμα χρόνια έρευνας για να εγκαταστήσουμε το συγκεκριμένο σύστημα στα αυτοκίνητά μας. Υπάρχουν βλέψεις για την παραγωγή μιας aftermarket αντικλεπτικής συσκευής για την τοποθέτησή της σε οποιοδήποτε μοντέλο, αλλά και να προσφερθεί αυτή η τεχνολογία στους κατασκευαστές ώστε να ενσωματωθεί απευθείας στα μελλοντικά μοντέλα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ