Δεν λειτουργεί το κλειδί -Πώς θα μπω στο αυτοκίνητό μου;

Κλειδί αυτοκινήτου

Σε περίπτωση που δεν λειτουργεί το ασύρματο κλειδί του αυτοκινήτου μας, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, μιας και οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν προνοήσει για το συγκεκριμένο σενάριο.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί (keyless entry), το οποίο, όπως υποδηλώνει η ονομασία του, επιτρέπει το ξεκλείδωμα των θυρών είτε με το πάτημα ενός κουμπιού στο κλειδί, είτε αυτόματα καθώς προσεγγίζουμε το όχημά μας.

Ειδικά η τελευταία λειτουργία μας προσφέρει σημαντική διευκόλυνση όταν τα χέρια μιας είναι «πιασμένα» (π.χ. με ψώνια), δεδομένου ότι δεν χρειάζεται να ψάχνουμε στις τσέπες μας προκειμένου να βρούμε το κλειδί.

Όπως συμβαίνει, ωστόσο, με κάθε τεχνολογία, το σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί ενδέχεται να αντιμετωπίζει κάποια δυσλειτουργία, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η μετάδοση του σήματος από το κλειδί στον αυτοκίνητο. Το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουμε και στην περίπτωση που το κλειδί μας έχει… μείνει από μπαταρία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
κλειδί αυτοκινήτου δεν λειτουργεί

Σε περίπτωση που το κλειδί δεν λειτουργεί, οι περισσότεροι οδηγοί πανικοβάλλονται, μιας και θεωρούν πως είναι αδύνατον να εισέλθουν στο όχημα. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι διαφορετική.

Εφόσον δεν λειτουργεί το ασύρματο κλείδωμα/ξεκλείδωμα των θυρών, θα πρέπει να καταφύγουμε στο πρώτο ασύρματο κλειδί του αυτοκίνητου μας που διαθέτει ένα εφεδρικό μεταλλικό κλειδί έκτακτης ανάγκης.

Για να το αφαιρέσουμε από το τηλεχειριστήριο, θα πρέπει να πατήσουμε ένα ειδικό πλήκτρο που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του και να τραβήξουμε το κλειδί προς τα έξω. Εν συνεχεία τοποθετούμε (με τον παραδοσιακό τρόπο) το κλειδί στην κλειδαριά στο κάτω μέρος της λαβής της πόρτας του οδηγού, και εν συνεχεία ξεκλειδώνουμε.

Πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι σε πολλά καινούργια μοντέλα οι κλειδαριές δεν βρίσκονται σε εμφανές σημείο, μιας και κρύβονται κάτω από τις πλαστικές χειρολαβές των θυρών. Σε αυτή την περίπτωση, επομένως θα πρέπει πρώτα να αφαιρέσουμε ένα πλαστικό κάλυμμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
κλειδί αυτοκινήτου δεν λειτουργεί

Ακόμα, όμως, και αν εισέλθουμε στην καμπίνα, πώς θα μπορέσουμε να εκκινήσουμε τον κινητήρα, όταν το αυτοκίνητό μας δεν «διαβάζει» το κλειδί; Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι τα περισσότερα σύγχρονα μοντέλα ενσωματώνουν σύστημα εκκίνησης χωρίς κλειδί (keyless start/stop), δηλαδή ένα κουμπί-μίζα (engine start/stop).

Για να βάλoυμε «μπροστά» τον κινητήρα, τότε πρέπει να καταφύγουμε στο εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου μας, δεδομένου ότι η διαδικασία διαφέρει από μοντέλο σε μοντέλο.

κλειδί αυτοκινήτου δεν λειτουργεί
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ορισμένα αυτοκίνητα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα κουμπί που βρίσκεται πάνω στο τηλεχειριστήριο-κλειδί μας. Σε κάποια άλλα μοντέλα, πρέπει να πλησιάσουμε το ασύρματο κλειδί κοντά στο μπουτόν εκκίνησης και να περιμένουμε ωσότου ανάψει ένα φως. Στη συνέχεια, μόλις πατήσουμε το κουμπί, ο κινητήρας θα ενεργοποιηθεί.

κλειδί αυτοκινήτου δεν λειτουργεί

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι σε κάποια μοντέλα, για να εκκινήσουμε τον κινητήρα, πρέπει να τοποθετήσουμε το κλειδί σε μία διαφορετική θέση, όπως για παράδειγμα σε μια ειδική υποδοχή στη βάση της κεντρικής κονσόλας (ανάμεσα στο κάθισμα του οδηγού και του συνοδηγού). Όπως προαναφέραμε, αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τη μάρκα του αυτοκινήτου μας και το μοντέλο.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ