Πώς με μια κίνηση θα αντιμετωπίσεις το θολωμένο παρμπρίζ του αυτοκινήτου

Θολωμένα τζάμια στο αυτοκίνητο

Το ξεθάμπωμα του παρμπρίζ αποτελεί υπόθεση μόλις μερικών δευτερολέπτων μέσω ενός κουμπιού που πολλοί αγνοούν.

Η σημερινή κακοκαιρία που έπληξε όλη σχεδόν την Ελλάδα συνοδεύτηκε από έντονες βροχοπτώσεις, χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και υγρασία, η οποία κάνει «δύσκολη» τη ζωή των οδηγών, θολώνοντας τα τζάμια και περιορίζοντας την ορατότητά τους.

Το θολωμένο παρμπρίζ, ωστόσο, δεν πρέπει να τρομάζει τους οδηγούς, ειδικά αν αυτοί έχουν στην κατοχή τους σύγχρονα αυτοκίνητα, τα οποία – στην πλειονότητά τους – είναι εξοπλισμένα με αυτόματο κλιματισμό.

Ο αυτόματος κλιματισμός συνοδεύεται και από ένα κουμπί στην κεντρική κονσόλα (δείτε την παρακάτω φωτογραφία) με σχετική ένδειξη, το οποίο με το που πατηθεί ξεκινά αυτόματα τη διαδικασία ξεθαμπώματος του παρμπρίζ. Η όλη διαδικασία διαρκεί μόλις μερικά δευτερόλεπτα και διασφαλίζει ότι ο οδηγός θα έχει πολύ καλή ορατότητα στο δρόμo.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ξεθάμπωμα παμρπρίζ

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ακόμα ένα κουμπί (δείτε την παρακάτω εικόνα) που ξεθολώνει με ακριβώς τον ίδιο τρόπο το πίσω παρμπρίζ του αυτοκινήτου μας.

Απλό air-condition

Σε περίπτωση, ωστόσο, που το αυτοκίνητό μας δεν ενσωματώνει αυτόματο κλιματισμό αλλά απλό air condition, τότε πρέπει να ακολουθηθεί μια διαφορετική διαδικασία, η οποια είναι η εξής:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε πρώτο στάδιο, μέσω και των σχετικών χειριστηρίων στην κεντρική κονσόλα ρυθμίζουμε το κύκλωμα αερισμού με τρόπο ώστε ο αέρας να περνά κυρίως από τους αεραγωγούς του ταμπλό.

ξεθάμπωμα παμρπρίζ

Σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα έχουν στα χειριστήρια του air condition και σχετική ένδειξη για το ξεθάμπωμα του παρμπίζ, παρόμοια με αυτή που υπάρχει στο αυτοκίνητο μας και για το ξεθάμπωμα του πίσω παρμπρίζ. Συνήθως βρίσκεται στην άκρη της κλίμακας για τον ζεστό αέρα.

Στη συνέχεια ρυθμίζουμε την κυκλοφορία του αέρα στην καμπίνα επιλέγοντας την ένδειξη που μας δείχνει ότι ο αέρας έρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον. Το κουμπί για αυτή τη ρύθμιση είναι το δεξί όπως μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία που ακολουθεί, ενώ δεν είναι λίγα τα μοντέλα που έχουν μόνο το αριστερό κουμπί που μας δείχνει ότι ο αέρας ανακυκλώνεται στην καμπίνα. Σε αυτή την περίπτωση το πατάμε μέχρι για να σβήσει η σχετική ένδειξη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, ενεργοποιούμε το air condition επιλέγοντας τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα κίνησης για τον ανεμιστήρα. 

ξεθάμπωμα παμρπρίζ

Σημειωτέον ότι ανεξαρτήτως από το αν το αυτοκινητό μας ενσωματώνει αυτόματο κλιματισμό ή air condition, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι τα τζάμια του αυτοκινήτου μας θα θολώνουν λιγότερο από ότι συνήθως εφόσον τα διατηρούμε καθαρά.

Φροντίζουμε, λοιπόν, να απομακρύνουμε ρύπους και σκόνη από τις εσωτερικές τους επιφάνειες, αφού αυτά τα δύο συγκεντρώνουν πιο εύκολα υγρασία.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ