Πώς με 10 ευρώ θα σώσεις το αυτοκίνητο από τους κλέφτες

Κλοπή αυτοκινήτου -έτσι θα σώσεις το αυτοκίνητό σου με 10 ευρώ

Φρένο στις κλοπές των αυτοκινήτων και στις ορέξεις των κλεφτών μπορεί να βάλει ένα ιδιαίτερα προσιτό και απλό στην εγκατάστασή του σύστημα.

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι κλοπές των αυτοκινήτων και στην Ελλάδα με τους μακρυχέρηδες να επωφελούνται από το τεράστιο οικονομικό κέρδος που αποκομίζουν μέσω της παράνομης «εκμετάλλευσης» περιουσίας που δεν τους ανήκει.

Ειδικά στην Ελλάδα με τον μεγάλο σε ηλικία στόλο αυτοκινήτων, η ζήτηση για μεταχειρισμένα ανταλλακτικά είναι μεγάλη και γι΄ αυτόν τον λόγο στο στόχαστρο των κλεφτών μπαίνουν και παλαιότερης τεχνολογίας αυτοκίνητα, τα οποία δεν προφυλάσσονται το ίδιο αποτελεσματικά με τα σύγχρονα μοντέλα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αυξημένη «ζήτηση» για μεταχειρισμένα ανταλλακτικά έχει επιφέρει αλλαγές και στο τρόπο δράσης των κλεφτών, οι οποίοι, βρίσκουν και αυτοί από τη μεριά τους διαρκώς νέους τρόπους για να αφαιρέσουν ό,τι μπορεί να τους προσφέρει κέρδος.

Οι εγκληματίες επιδεικνύουν ταυτόχρονα και μεγαλύτερη θρασύτητα επιχειρώντας σε συνθήκες που θεωρούνταν απαγορευτικές μέχρι πριν από λίγα χρόνια, όπως για παράδειγμα όταν είναι μέρα ή ακόμη και σε δρόμους όπου υπάρχει πολύς κόσμος.

Εκτός από τους παραδοσιακούς τρόπους προστασίας ενάντια στην κλοπή αυτοκινήτου (συναγερμός, αντικλεπτικό μπαστούνι), οι ιδιοκτήτες έχουν στη φαρέτρα τους και άλλες αποτελεσματικές επιλογές για να ασφαλίσουν την περιουσία τους.

Μια από τις επιλογές που αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματική στην πράξη και χαρακτηρίζεται παράλληλα για το πολύ χαμηλό κόστος για την εφαρμογή της είναι ο κρυφός διακόπτης kill switch.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο εν λόγω διακόπτης τοποθετείται σε μη εμφανές σημείο στην καμπίνα του αυτοκινήτου με το κάτοχο να έχει την επιλογή να κόψει την τροφοδοσία του ρεύματος σε διαφορετικά σημεία του συστήματος κίνησης, όπως για παράδειγμα στην αντλία βενζίνης, στα μπουζί ή τη μίζα.

Το κόστος του ίδιου του διακόπτη είναι πολύ χαμηλό και ξεκινά κάτω από το ένα ευρώ και φτάνει έως και τα 20 περίπου ευρώ μαζί με τα καλώδια και το ρελέ. Το επόμενο κόστος που θα βαρύνει τον ιδιοκτήτη είναι το κόστος τοποθέτησης από έναν καταρτισμένο ηλεκτρολόγο αυτοκινήτου, το οποίο επίσης δεν είναι απαγορευτικό.

Με την τοποθέτηση του kill switch, ο κλέφτης, μην γνωρίζοντας γιατί ο κινητήρας δεν παίρνει μπροστά, θα εγκαταλείψει την προσπάθεια του, αφού ο χρόνος που περνάει είναι κρίσιμος και αυξάνει για τον ίδιο το ρίσκο να πιαστεί στα πράσα.

Γενικά είναι καλό να γνωρίζουμε πως οτιδήποτε καθυστερεί τους κλέφτες από το να επιτελέσουν το έργο τους αυξάνει την πιθανότητα να αποτύχουν στην προσπάθειά τους να κλέψουν ολόκληρο το αυτοκίνητο ή κάποιο μηχανικό μέρος που έχουν βάλει στο μάτι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φαίνεται ότι οι πιο απλοί τρόποι προστασίας ενός αυτοκινήτου που δεν αξιοποιούν υψηλή τεχνολογία γίνονται όλο και πιο σημαντικοί στην προστασία ενός οχήματος.

Πρόσφατα μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιόυ του Μίσιγκαν παρουσίασε τη δική της πρόταση, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε παλιά και καινούργια αυτοκίνητα και φάινεται ότι δίνει λύση και στην υποκλοπή του σήματος που εκπέμπουν και τα ασύρματα συστήματα εκκίνησης ενός οχήματος -συστήματα keyless.

Το σύστημα χρησιμοποιεί την 12βολτη παροχή ρεύματος που βρίσκεται στο ταμπλό και συνδέεται απευθείας με την μπαταρία του αυτοκινήτου περιορίζοντας την τάση στο κύκλωμα. Για να ενεργοποιήσει τη μίζα, αυξομειώνει την τάση με συγκεκριμένη ακολουθία και αυτό μπορεί να το κάνει ακόμη και μέσω «κρυφών» διακοπτών που υπάρχουν ήδη στο αυτοκίνητο. Για παράδειγμα μπορεί να είναι ο συνδυασμός χρήσης του διακόπτη των φώτων, το κουμπιού για το κεντρικό κλείδωμα των θυρών και του μοχλού που ελέγχει τους υαλοκαθαριστήρες.

Δείτε περισσότερα στο video που ακολουθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ