
Αυτή η λύση εμφανίστηκε στα τέλη του περασμένου αιώνα και χρησιμοποιείται από πολλούς κορυφαίους κατασκευαστές.
Τα σύγχρονα τετρακίνητα οχήματα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε πολύπλοκους μηχανισμούς για τη μεταφορά της ροπής μεταξύ των αξόνων. Μία από τις πιο δημοφιλείς και τεχνολογικά προηγμένες λύσεις σε αυτόν τον τομέα είναι ο συμπλέκτης Haldex.
Χρησιμοποιείται σε μοντέλα κατασκευαστών όπως οι Volkswagen, Audi, Skoda, Seat, Volvo, Land Rover, Ford και άλλες, παρέχοντας προσαρμοζόμενη τετρακίνηση που λειτουργεί μόνο όταν χρειάζεται. Ας δούμε την ιστορία της εξέλιξης του συμπλέκτη Haldex, τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του και ποια υγρά μετάδοσης πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη σωστή λειτουργία του.
BUY NOW

Η Haldex AB είναι μια εταιρεία με έδρα τη Σουηδία και γνωστή για τα επιτεύγματά της στον τομέα των συστημάτων μετάδοσης και πέδησης αυτοκινήτων. Το 1998, η Haldex παρουσίασε μια επαναστατική λύση - έναν συμπλέκτη πολλαπλών δίσκων με ελεγχόμενο συμπλέκτη, ο οποίος επιτρέπει την ανακατανομή της ροπής μεταξύ του μπροστινού και του πίσω άξονα ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης.
Αυτό το σύστημα ήταν η απάντηση στις ανάγκες των κατασκευαστών αυτοκινήτων για έναν ευέλικτο μηχανισμό τετρακίνησης που συνδυάζει την αποτελεσματικότητα της κίνησης στους μπροστινούς τροχούς με τη δυνατότητα αυτόματης εμπλοκής του πίσω άξονα.
Χάρη στην αποτελεσματικότητά του, ο συμπλέκτης Haldex κέρδισε γρήγορα δημοτικότητα μεταξύ των Ευρωπαίων κατασκευαστών, αντικαθιστώντας σταδιακά τα παραδοσιακά κεντρικά διαφορικά στα συστήματα AWD (All-Wheel Drive). Το 2011, η BorgWarner Inc. Εξαγόρασε τη Haldex και από τότε αυτή η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί υπό την ηγεσία της αμερικανικής εταιρείας.

Ο συμπλέκτης Haldex είναι ένας ηλεκτρονικά ελεγχόμενος μηχανισμός τριβής πολλαπλών δίσκων που λειτουργεί με βάση την αρχή του υδραυλικού συμπλέκτη. Τα κύρια εξαρτήματα του συμπλέκτη είναι:
Ένα σετ δίσκων τριβής - εξασφαλίζει τη μετάδοση της ροπής μέσω της πρόσφυσης των πλακών.
Υδραυλική αντλία - δημιουργεί την απαραίτητη πίεση για την ώθηση των δίσκων.
Ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα - ρυθμίζει την παροχή πίεσης για ομαλές αλλαγές ροπής.
Σύστημα ελέγχου - λαμβάνει δεδομένα από αισθητήρες ABS, ESP και άλλα συστήματα αυτοκινήτου, προσδιορίζοντας το απαιτούμενο επίπεδο κλειδώματος του συμπλέκτη.

Πώς λειτουργεί το σύστημα Haldex;
Υπό τυπικές συνθήκες, η ροπή μεταδίδεται κυρίως στους μπροστινούς τροχούς (στα περισσότερα μοντέλα). Όταν το σύστημα ανιχνεύσει ολίσθηση των μπροστινών τροχών, η υδραυλική αντλία ενεργοποιεί την πίεση στο δίσκο του συμπλέκτη. Ανάλογα με το μέγεθος της ολίσθησης, το σύστημα μπορεί να μεταφέρει έως και το 100% της ροπής στον πίσω άξονα. Όταν αποκατασταθεί η πρόσφυση, ο συμπλέκτης μειώνει ή αποδεσμεύει αυτόματα τη μεταφορά ροπής προς τα πίσω, επιστρέφοντας το όχημα σε λειτουργία μπροστινής κίνησης.
Πλεονεκτήματα του συμπλέκτη Haldex:
Άμεση ενεργοποίηση της τετρακίνησης όταν χρειάζεται.
Υψηλή απόδοση καυσίμου σε σύγκριση με τη μόνιμη τετρακίνηση.
Ενσωμάτωση με ηλεκτρονικά συστήματα σταθεροποίησης.
Συμπαγής και ελαφρύς σχεδιασμός.
Γενιές συμπλέκτες Haldex: η εξέλιξη της τεχνολογίας.
Από το λανσάρισμά του, κυκλοφόρησαν έξι γενιές του συμπλέκτη Haldex, καθεμία από τις οποίες βελτίωσε τις προηγούμενες εκδόσεις:
Haldex 1 (1998-2002) - μηχανικό σύστημα
Haldex 2 (2002-2006) - πρόσθεσε μια ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου που αναλύει την ολίσθηση των τροχών.
Haldex 3 (2006-2009) - ταχύτερη απόκριση στην απώλεια πρόσφυσης, βελτιωμένη αλληλεπίδραση με το ABS.
Haldex 4 (2009-2012) - εγκατάλειψη της μηχανικής αντλίας, χρησιμοποιώντας ηλεκτρική αντλία για άμεση σύνδεση.
Haldex 5 (2012-2017) - βελτιστοποιημένη σχεδίαση, ακόμη ταχύτερη απόκριση, χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου.
Haldex 6 (2017-σήμερα) - μέγιστη απόδοση, βελτιωμένος έλεγχος κατανομής ροπής.
Γιατί είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ένα ποιοτικό λάδι στο συμπλέκτη Haldex;
Η επιλογή του σωστού λιπαντικού για τον συμπλέκτη Haldex παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντοχή και τη σταθερή απόδοσή του. Αυτό το σύστημα έχει έναν πολύπλοκο μηχανισμό αλληλεπίδρασης μεταξύ δίσκων τριβής, ηλεκτρονικών βαλβίδων και υδραυλικής αντλίας, που απαιτεί ειδικό λάδι με ακριβείς παραμέτρους ιξώδους, αντίστασης στην οξείδωση και αντιτριβικές ιδιότητες.
Η χρήση κακής ποιότητας ή ακατάλληλου λαδιού μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ