Πώς μπορείς να βγάλεις κάρτα στάθμευσης μόνιμου κατοίκου με δύο «κλικ»

monimoi katikoi karta

Τέλος στη γραφειοκρατία δίνουν οι ψηφιακές υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων, στις οποίες περιλαμβάνεται και η κάρτα στάθμευσης μόνιμου κατοίκου.

Σημαντική διευκόλυνση στην καθημερινότητα των πολιτών προσφέρει ο Δήμος Αθηναίων, μέσω της ψηφιοποίησης των 33 νέων χρήσιμων υπηρεσιών που προστέθηκαν το τελευταίο διάστημα στην ψηφιακή ατζέντα του δήμου, φτάνοντας πλέον τις 150.

Στόχος, έως το τέλος του 2022, είναι να έχουν ψηφιοποιηθεί όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται από τον δήμο σε κατοίκους και επαγγελματίες της πόλης, ώστε με αυτόν τον τρόπο να περιοριστεί ουσιαστικά το πρόβλημα της γραφειοκρατίας.

Ανάμεσα στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες συγκαταλέγεται η Έκδοση και η Ανανέωση Κάρτας Στάθμευσης Κατοίκων, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης (Σ.Ε.Σ.) του Δήμου Αθηναίων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έκδοση Κάρτας Στάθμευσης Μόνιμου Κατοίκου

Η αίτηση για την χορήγηση του ειδικού σήματος μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά εδώ (επιλέξτε «Νέα Αίτηση» και στη συνέχεια την ενότητα «Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας), όπου θα χρειαστεί να υποβληθούν (ηλεκτρονικά) τα ακόλουθα έγγραφα:

1. Αντίγραφο του εντύπου Ε1 της οικείας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) του τελευταίου οικονομικού έτους, όπου ως κύρια κατοικία πρέπει να προκύπτει η διεύθυνση για την οποία ο ενδιαφερόμενος αιτείται την κάρτα (εκτύπωση από το TAXIS)

  • Για προστατευόμενο μέλος: Αντίγραφο του εντύπου Ε1 των γονέων του τελευταίου οικονομικού έτους(κατατεθειμένο) στο οποίο δηλώνεται το προστατευόμενο μέλος (εκτύπωση από το TAXIS)
  • Σε περίπτωση πρόσφατης μετακόμισης: Μεταβολή Στοιχείων (έντυπο Μ1) από Δ.Ο.Υ., ανεξάρτητα από τη διεύθυνση πρώτης κατοικίας που αναγράφεται στο Ε1.
  • Σε περίπτωση φιλοξενίας: Υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή μισθωτή, στην οποία θα αναφέρεται η φιλοξενία του δικαιούχου της κάρτας, καθώς και τον τίτλο ιδιοκτησίας ή το μισθωτήριο συμβόλαιο του ιδιοκτήτη της κατοικίας όπου φιλοξενείται.

2. Αντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας του ακινήτου ή του μισθωτηρίου συμβολαίου (εκτύπωση από το TAXIS)

3. Φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.

Σε περίπτωση που η άδεια κυκλοφορίας είναι σε άλλο όνομα από αυτό του αιτούντος την κάρτα κατοίκου, απαιτείται και υπεύθυνη δήλωση παραχώρησης χρήσης του συγκεκριμένου οχήματος από τον κάτοχό του, νομίμως θεωρημένο.
Για όχημα εταιρείας:
α) Βεβαίωση παραχώρησης χρήσης οχήματος από την εταιρεία στον δικαιούχο της κάρτας υπογεγραμμένη από τον νόμιμο εκπρόσωπό της.
β) ΦΕΚ ή Καταστατικό, που αποδεικνύει την ύπαρξη της εταιρείας και την νόμιμη εκπροσώπησή της από τον υπογράφοντα την ανωτέρω βεβαίωση.
γ) Συμβόλαιο εταιρείας ή προσώπου (αν αφορά πρόσωπο) με εταιρεία LEASING (εάν αφορά όχημα με χρονομίσθωση).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ενδιαφερόμενο κάτοικο, ο οποίος καλύπτει τις προϋποθέσεις κάρτας μονίμου κατοίκου, χορηγείται ειδικό σήμα ετήσιας ισχύος από την ημέρα έκδοσής του.

Το σήμα επικολλάται στο εσωτερικό και σε εμφανές σημείο του παρμπρίζ των αυτοκινήτων, εφόσον η υπηρεσία εγκρίνει τα δικαιολογητικά. Σήμα στάθμευσης κατοίκου δικαιούται ο κάτοικος για ένα μόνο συγκεκριμένο αυτοκίνητο ή δίκυκλο της κατοχής του. Ως κατοικία νοείται ο τόπος της κύριας, πραγματικής και μόνιμης εγκατάστασης του προσώπου.

Υπόδειγμα αίτησης
Υπόδειγμα αίτησης

Ανανέωση Κάρτας Στάθμευσης Μόνιμου Κατοίκου

Για την ανανέωση της κάρτας κατοίκου (πατήστε εδώ), απαιτείται μόνο η επισύναψη του Ε1 του τελευταίου οικονομικού έτους, εφόσον δεν έχει μεταβληθεί κάποιο από τα λοιπά στοιχεία που έχουν κατατεθεί στην αρχική αίτηση έκδοσης.

Για προστατευόμενο μέλος: Αντίγραφο του εντύπου Ε1 των γονέων του τελευταίου οικονομικού έτους(κατατεθειμένο) στο οποίο δηλώνεται το προστατευόμενο μέλος (εκτύπωση από το TAXIS).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε περίπτωση πρόσφατης μετακόμισης: Μεταβολή Στοιχείων (έντυπο Μ1) από Δ.Ο.Υ., ανεξάρτητα από τη διεύθυνση πρώτης κατοικίας που αναγράφεται στο Ε1.

Σε περίπτωση φιλοξενίας: Υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή μισθωτή, στην οποία θα αναφέρεται η φιλοξενία του δικαιούχου της κάρτας, καθώς και τον τίτλο ιδιοκτησίας ή το μισθωτήριο συμβόλαιο του ιδιοκτήτη της κατοικίας όπου φιλοξενείται.

Στις θέσεις των κατοίκων, το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης ισχύει όλο το 24ωρο και καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, χωρίς χρονικό περιορισμό για όλες τις ημέρες και ώρες.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ