Πολύ λιγότερα τα «καθαρά» αυτοκίνητα στην Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ

Εκπομπές ρύπων

Ο Goncalo Correia αναρωτήθηκε αν υποδομές μεταφορών της χώρας μας είναι έτοιμες ενόψει των προκλήσεων.

Στον ελληνικό στόλο οχημάτων αναφέρθηκε ο Goncalo Correia, επικεφαλής τομέα, transport mobility and logistics, Τμήμα Μεταφορών και Σχεδιασμού, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ στην Ολλανδία μιλώντας στο «Greece’s Transportation and Infrastructure Summit» του Economist.

«Περίπου το 12% των αυτοκινήτων στους ελληνικούς δρόμους είναι πλήρως ηλεκτρικά ή υβριδικά, κάτω δηλαδή από το 20% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ, αν και ο στόλος αυξάνεται κάθε χρόνο» επισήμανε ο Gonçalo Correia, που αναρωτήθηκε αν οι υποδομές μεταφορών της Ελλάδας είναι έτοιμες ενόψει των προκλήσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφέρθηκε ειδικότερα στις αλλαγές που επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, τόσο στον ρόλο των σχεδιαστών μεταφορών όσο και στην εμπειρία των επιβατών. Εξήγησε ότι ο τομέας των μεταφορών υφίσταται έναν βαθύ μετασχηματισμό που διαμορφώνεται όχι μόνο από την τεχνολογία, αλλά και από την πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ κοινωνίας, υποδομών και στόχων βιωσιμότητας.

Σημείωσε, για παράδειγμα, ότι πάνω από το 35% των πωλήσεων νέων οχημάτων στην Ολλανδία είναι ηλεκτρικά και το δίκτυο φόρτισης είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα στον κόσμο, ενώ εδώ και 25 χρόνια η χώρα διαθέτει αυτοματοποιημένο σύστημα μεταφοράς στο Ρότερνταμ, το οποίο έχει μεταφέρει εκατομμύρια επιβάτες.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο συνδυασμός της ηλεκτροκίνησης με τον αυτοματισμό μέσω στόλων ηλεκτρικών οχημάτων κοινής χρήσης μπορεί να συνεισφέρει στη βελτίωση της προσβασιμότητας και σε χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα, αλλά η τεχνολογία από μόνη της δεν αρκεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρέπει, όπως είπε, να υπηρετεί ευρύτερους στόχους κινητικότητας όπως η προσβασιμότητα, η προσιτή τιμή και η αξιοπιστία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ