Αυτή είναι η πόλη όπου απαγορεύονται πλήρως τα αυτοκίνητα -Γιατί δεν τα θέλουν στους δρόμους

Zermatt

Άγνωστη λέξη είναι το αυτοκίνητο για μια ευρωπαϊκή πόλη, όπου για τις μετακινήσεις των κατοίκων, μέχρι πρότινος, φρόντιζαν άμαξες.

Πονοκέφαλος έχει αποτελέσει για εκατοντάδες πόλεις ανά τον κόσμο το πλεόνασμα αυτοκινήτων στους δρόμους τους, με αποτέλεσμα να καταβάλουν σημαντικές προσπάθειες για τον περιορισμό της χρήσης ΙΧ, ώστε να βελτιώσουν και την ποιότητα του αέρα.

Πρόκειται, ωστόσο, για ένα πρόβλημα που δεν… αγγίζει μια μικρή πόλη της Ευρώπης, καθώς σε αυτή το αυτοκίνητο ουδέποτε έκανε την εμφάνισή του.

Αυτή η πόλη είναι η Zermatt, ένα χειμερινό θέρετρο στους πρόποδες των ελβετικών Άλπεων, όπου οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν σκι και να απολαύσουν τα υπέροχα τοπία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Zermatt

Με δεδομένο ότι η πόλη ήταν απομονωμένη και μη εύκολα προσεγγίσιμη, μέχρι το 1980 το αυτοκίνητο ήταν μια άγνωστη λέξη, με το μεταφορικό έργο να το επωμίζονται οι άμαξες. Οι εποχές, ωστόσο, άλλαξαν και οι ανάγκες εκμοντερνισμού της πόλης επέβαλαν την στροφή σε σύγχρονα μέσα μεταφοράς.

Ούτε τότε, όμως, άνοιξαν οι πύλες της πόλης για το αυτοκίνητο, τουλάχιστον στη μορφή που το γνωρίζαμε τόσα χρόνια -με θερμικό μοτέρ και ως προσωπική ιδιοκτησία.

Αντιθέτως, η Zermatt μεταπήδησε από τις άμαξες κατευθείαν στα ηλεκτρικά οχήματα, με την ιδιοκτησία ιδιωτικού αυτοκινήτου να απαγορεύεται μέχρι και σήμερα. Μοναδικές εξαιρέσεις αποτελούν οι επιχειρήσεις, οι οποίες πρέπει να πληρούν κάποια ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια για να λάβουν άδεια.

απαγόρευση αυτοκινήτων
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσοι θέλουν να εισέλθουν εντός της πόλης πρέπει να αφήσουν το αυτοκίνητό τους εκτός των στενών της και να χρησιμοποιήσουν το τρένο ή το λεωφορείο, τα οποία κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις τους εντός της πόλης, καλούνται να κινηθούν πεζή, να επιβιβαστούν σε ένα ηλεκτρικό ταξί, ή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η δαιμονοποίηση των ΙΧ στην ελβετική πόλη οφείλεται στο γεγονός ότι οι κάτοικοι δεν θέλουν να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της, και να πληγούν από τα προβλήματα που ταλανίζουν τη συντριπτική πλειονότητα των άλλων πόλεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ηλεκτρικά ταξί και τα αντίστοιχης τεχνολογίας οχήματα των αδειοδοτημένων επιχειρήσεων παράγονται από την Stimbo Elektrofahrzeuge, μια επιχείρηση με έδρα τη Zermatt, που στο παρελθόν ονομαζόταν Taxi Imboden, παρέχοντας υπηρεσίες ταξί με άμαξες.

ζέρματ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν επιτράπηκαν τα ηλεκτρικά οχήματα στην πόλη, η Taxi Imboden αποφάσισε να κατασκευάσει η ίδια ηλεκτρικά οχήματα, από αλουμίνιο με μπαταρίες μολύβδου-οξέος, οι οποίες προϊόντος του χρόνου αντικαταστάθηκαν από ιόντων λιθίου.

Tα οχήματα, ανεξάρτητα από τη χρήση τους, έχουν το ίδιο σχήμα, ενώ διακρίνονται για τις πολύ χαμηλές τελικές ταχύτητες τους, αλλά και την ανθεκτικότητά τους.

Την πόλη επισκέφτηκε ο γνωστός Youtuber Tom Scott, ο οποίος έμεινε άναυδος από τον τρόπο λειτουργίας, όπως και από την παντελή απουσία θορύβου κατά τις νυχτερινές ώρες.

Ακολουθεί το βίντεο:

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ