«Πόλεμος» Γερμανίας και Ευρώπης για το αυτοκίνητο -To μπλόκο που βάζει το Βερολίνο

Euro 7 Emissions 1

«Όχι» στο τέλος των πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης θα πει η Γερμανία, εφόσον δεν εισακουστεί η πρότασή της για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων.

Η Γερμανία δείχνει ανήμπορη να φανταστεί έναν κόσμο όπου τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης θα είναι παντελώς απόντα από τους δρόμους και ως αποτέλεσμα δείχνει αποφασισμένη να συγκρουστεί με την ΕΕ προκειμένου να «μπλοκάρει» την επικύρωση της απαγόρευσης ενόψει 2035.

Ειδικότερα, το Βερολίνο ξεκαθάρισε ότι θα απέχει από την τελική ψηφοφορία που αφορά στην de facto απαγόρευση των πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων diesel και βενζίνης, εφόσον η Eυρωπαϊκή Ένωση δεν ανάψει «πράσινο φως» στα εναλλακτικά καύσιμα τα οποία θα δώσουν παράταση ζωής στα αυτοκίνητα με θερμικά μοτέρ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 28 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας, Volker Wissing, ανέφερε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να επιτρέψει την ταξινομήση αυτοκινήτων με θερμικούς κινητήρες και μετά το 2035», προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε κάθε επιλογή, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με επαναφορτιζόμενες μπαταρίας, του υδρογόνου και των κινητήρων εσωτερικής καύσης που καταναλώνουν συνθετικά καύσιμα (e-fuels)».

γερμανια εναντίον ευρώπης για απαγόρευση diesel και βενζίνης

Υπενθυμίζεται ότι τα efuels αποτελούν ουδέτερα ως προς το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) καύσιμα για την παραγωγή των οποίων απαιτείται ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (βλ. ηλιακή και αιολική), νερό για την παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης και CO2 που κατακρατείται από την ατμόσφαιρα.

Είναι ανθρακικά ουδέτερα, δεδομένου ότι κατά την καύση τους εκπέμπουν πίσω στην ατμόσφαιρα το CO2 που έχει δεσμευτεί προηγουμένως για την παραγωγή τους.

γερμανια εναντίον ευρώπης για απαγόρευση diesel και βενζίνης
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι από μόνη της η Γερμανία δεν μπορεί να «μπλοκάρει» τα σχέδια της ΕΕ, αλλά το Βερολίνο ποντάρει σε συμμάχους που έχουν παρόμοια «θέλω». Σύμφωνα, ωστόσο, με τον ευρωβουλευτή των Πρασίνων, Michael Bloss, η Γερμανία ήδη έχει στο πλευρό της την Πολωνία και τη Βουλγαρία, ενώ εν δυνάμει σύμμαχός της είναι και η Ιταλία.

Ο συνασπισμός των τεσσάρων αυτών χωρών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειοψηφία  αρνησικυρίας.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ