Ποιοι και έως πότε μπορούν να αποκτήσουν 6θέσια ή 9θέσια Ταξί;

Ταξί

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών παρατείνει την απόκτηση των οχημάτων λόγω των καθυστερήσεων στις παραδόσεις.

Παράταση έως τα μέσα Μαρτίου 2024 έλαβαν οι ιδιοκτήτες Ταξί της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να αντικαταστήσουν τα παλαιά τους οχήματα με οχήματα που διαθέτουν από 6 έως και 9 θέσεις υπό συγκεκριμένες βέβαια προϋποθέσεις.

Ειδικότερα σε σχετική υπουργική Απόφαση επισημαίνεται ότι λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση καινούργιων οχημάτων από τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, καθώς και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στην ανεύρεση μεταχειρισμένων οχημάτων από την υπάρχουσα αγορά, επιτρέπεται η αντικατάσταση άδειας κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ. Ταξί με άδεια κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ. Ταξί αυτοκινήτου από 6 έως 9 θέσεων για χρονικό διάστημα επιπλέον 6 μηνών για τα οχήματα που προσκομίζεται Δελτίο Παραγγελίας με ημερομηνία προγενέστερη της 30/06/2023.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να υπενθυμίσουμε πως το ποσοστό των Ε.Δ.Χ. Ταξί αυτοκινήτων τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν με επιβατηγά οχήματα από 6 έως 9 θέσεων σε κάθε έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καθορίζεται, ανέρχεται σε 100%, σε αυτές τις έδρες που έχουν έως και 10 άδειες κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ. Ταξί αυτοκίνητων, σε 40%, σε αυτές τις έδρες που έχουν από 11 έως και 40 άδειες κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ. Ταξί αυτοκίνητων και σε 30%, σε αυτές τις έδρες που έχουν περισσότερες από 41 άδειες κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ. Ταξί αυτοκίνητων.

Η αίτηση υποβάλλεται αυτοτελώς για κάθε άδεια κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ. Ταξί αυτοκινήτου από τον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη του Ε.Δ.Χ. Ταξί αυτοκινήτου ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του. Σε περίπτωση περισσότερων του ενός ιδιοκτήτη επί μίας αδείας Ε.Δ.Χ. Ταξί αυτοκινήτου, την αίτηση καταθέτει ένας εξ αυτών ή ο νόμιμος εκπρόσωπός του, συνυποβάλλοντας και τις σχετικές εξουσιοδοτήσεις των λοιπών συνιδιοκτητών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την κυκλοφορία Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων απαιτείται μεταξύ άλλων να διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, τα βενζινοκίνητα να έχουν κυβισμό μηχανής τουλάχιστον 1.550 κυβικά εκατοστά και άνω, τα πετρελαιοκίνητα κυβισμό μηχανής τουλάχιστον 1.450 κυβικά εκατοστά και άνω, τα υβριδικά, τα υγραεριοκίνητα και τα φυσικού αερίου 1.200 κυβικά εκατοστά και άνω, τα αμιγώς ηλεκτρικά να έχουν ηλεκτροκινητήρα ισχύος τουλάχιστον πενήντα (50 kw) κιλοβάτ και μπαταρία χωρητικότητας τουλάχιστον τριάντα (30 kWh) κιλοβατώρων, μπορούν δε να είναι οποιουδήποτε τύπου και παντός εδάφους.

Τα Ε.Δ.Χ. Ταξί αυτοκίνητα των 6 ή 9 θέσεων θα αποσύρονται από την κυκλοφορία με τη συμπλήρωση 20 ετών, εκτός αυτών που έχουν έδρα διοικητικές μονάδες με πληθυσμό λιγότερο από 3.000 κατοίκους, τα οποία αποσύρονται από την κυκλοφορία με τη συμπλήρωση 24 ετών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ