Ποιο μοντέλο της Toyota «τελειώνει» μετά από 17 χρόνια

Toyota FJ Cruiser

Το κλασσικό και διαχρονικό Toyota FJ Cruiser, ένα ιδιόμορφο και περιπετειώδες off-roader που σταδιοδρόμησε σε αρκετές αγορές του κόσμου -αν και όχι στην ελληνική- έφτασε στο οριστικό τέλος της διαδρομής του.

Η Toyota εμμέσως είχε προαναγγείλει αυτή την εξέλιξη πριν από έξι μήνες, όταν λανσάρισε στη Μέση Ανατολή την έκδοση FJ Cruiser Final Edition. Την έκδοση αυτή δεν έμελλε να ακολουθήσει η νέα γενιά του τετρακίνητου SUV, καθώς η ιαπωνική εταιρεία ανακοίνωσε επισήμως ότι η παραγωγή του διεκόπη οριστικά - μετά από 17 διαδοχικά χρόνια.

Toyota FJ Cruiser Final Edition 2022
Toyota FJ Cruiser Final Edition 2022
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διακοπή την παραγωγής έγινε το Δεκέμβριο του 2022, για όλες τις αγορές του κόσμου όπου πωλούνταν το FJ Cruiser. Η αποσυρσή του από την αμερικανική αγορά είχε γίνει πέντε χρόνια νωρίτερα, στο τέλος του 2017, και ακολούθησαν σταδιακά και άλλες χώρες.

Οι τελευταίες στις οποίες είχε απομείνει να πωλείται ήταν οι αγορές της Μέσης Ανατολής (με τιμή περίπου 40 χιλιάδων ευρώ), της Νότιας Αφρικής και των Φιλιππινών.Κατασκευαζόταν από τη Hino Motors, θυγατρική της Toyota, στο εργοστάσιο της πρώτης στην πόλη Hamura της Ιαπωνίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τελευταία έκδοση, FJ Cruiser Final Edition, είχε τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά με τις κανονικές του ιαπωνικού 4x4, αλλά με μπεζ χρώμα του αμαξώματος και των εσωτερικών επενδύσεων, μαζί με πολλές μαύρου χρώματος λεπτομέρειες. Κατασκευάστηκε σε μόνο 1.000 αντίτυπα, καθένα εκ των οποίων είχε και την ειδική ταμπέλα με τον αριθμό του.

Συγκεκριμένα, πωλούνταν με κινητήρα V6 4.0 λίτρων, που απέδιδε 270 ίππους και 380 Nm ροπής και στους τέσσερις τροχούς μέσω αυτόματου κιβωτίου 5 σχέσεων. Με αυτά τα δεδομένα, μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη ότι έφτασε στο τέλος του δρόμου του.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ