Ποιο καύσιμο κυριαρχεί σε φορτηγά, vans και λεωφορεία;

Πέρασε από διόδια 115 φορές χωρίς να πληρώσει 2022

Άνοδο σημείωσαν τα ηλεκτρικά οχήματα σε μία μόλις απο τις τρεις κατηγορίες επαγγελματικών κατηγορία.

Το diesel παραμένει κυρίαρχο καύσιμο στις κατηγορίες των φορτηγών, vans και λεωφορείων ωστόσο κάτι δείχνει να κινείται όσον αφορά στην ηλεκτροκίνηση στην κατηγορία των λεωφορείων.

Πιο συγκεκριμένα η ανοδική πορεία στις πωλήσεις ηλεκτρικών λεωφορείων αυξήθηκαν σε ποσοστό 1,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 με αποτέλεσμα το συνολικό μερίδιο αγοράς να ανέρχεται σε 12,3% έναντι 13,7%.

Αυτό είναι και το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί στις τρεις κατηγορίες επαγγελματικών οχημάτων (φορτηγά, vans και λεωφορεία).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο την υψηλότερη άνοδο στα λεωφορεία κατέγραψαν οι πωλήσεις diesel τα οποία και κατέλαβαν το 70,7% της αγοράς έναντι 62,8%.

Αντίθετα πτώση 1,9% σημείωσαν οι πωλήσεις υβριδικών λεωφορείων που το ποσοστό τους περιορίστηκε σε 10,9%, δηλαδή χαμηλότερο από εκείνο των ηλεκτρικών.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη αγορά λεωφορείων σε όγκο, αυξήθηκε κατά 20,7%. Η αγορά της Ρουμανίας αυξήθηκε κατά ένα σημαντικό ποσοστό 149,2%, καθιστώντας την τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών λεωφορείων. Η Γαλλία, παλαιότερα η μεγαλύτερη αγορά, είδε τις πωλήσεις ηλεκτρικών λεωφορείων να μειώνονται σημειώντας πτώση ρεκόρ 66,4%.

Στα φορτηγά το diesel εξακολουθεί να αποτελεί το κυρίαρχο καύσιμο σε ποσοστό 95,5% σημειώνοντας μικρή πτώση στο πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Επίσης μικρή αύξηση καταγράφηκε και στις πωλήσεις ηλεκτρικών φορτηγών (από 3,5 μέχρι 16 τόνους μικτού βάρους). Ωστόσο το εντυπωσιακό εύρημα στα στοιχεία του ACEA αποτελεί το γεγονός ότι 56% των ηλεκτρικών φορτηγών ταξινομήθηκε στη Γερμανία και σημείωσε ανάπτυξη 173,7%!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην κατηγορία των vans (οχήματα μέχρι 3,5 τόνους) και πάλι τα πετρελαιοκίνητα κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο τω ταξινομήσεων που ανέρχεται σε ποσοστό 84,2% ή σε 336.698 μονάδες.

Ακολουθούν τα βενζινοκίνητα βαν τα οποία σημείωσαν αύξηση 18,8% καταλαμβάνοντας μερίδιο αγοράς 6,1%.

Τα ηλεκτρικά βαν κέρδισαν μερίδιο 5,8% σημειώνοντας μικρή αύξηση, ενώ τα υβριδικά έμειναν στο χαμηλότερο μερίδιο του 2,2% της αγοράς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ