Ποιο χρώμα θα απαγορευτεί το 2024 στην Ευρώπη

Χρώμα απαγόρευση Ευρώπη

Ένα ακόμα πρόβλημα καλούνται να λύσουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων μέσα στο 2024, καθώς στα τέλη του έτους πρόκειται να απαγορευτεί στην Ευρώπη η χρήση ενός ευρέως διαδεδομένου χρώματος.

Το τέλος βρίσκεται πλέον κοντά για ένα από τα πλέον δημοφιλή συστατικά που χρησιμοποιείται και στην αυτοκινητοβιομηχανία με στόχο να δώσει μπόλικη λάμψη και premium αέρα στα μοντέλα των κατασκευαστών.

Ο λόγος για το εξασθενές χρώμιο, το οποίο, αν και είναι γνωστό ότι οι ενώσεις του είναι πολύ τοξικές και καρκινογόνες για τον άνθρωπο -και όχι μόνο- χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και δεκαετίες στους τέσσερεις και τους δύο τροχούς. Στο αυτοκίνητο χρησιμοποιείται συνήθως στις μάσκες των αυτοκινήτων, στους προφυλακτήρες και τους τροχούς, ενώ παρουσία έχει και στην καμπίνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Χρώμα απαγόρευση Ευρώπη

Η πρόταση για την απαγόρευση της χρήσης εξασθενούς χρωμίου, το οποίο δίνει αυτή τη χαρακτηριστική μεταλλική λάμψη σε όποια επιφάνεια γίνεται επιμετάλλωση στο αυτοκίνητο -χρησιμοποιείται και στις βαφές-, έπεσε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το περασμένο καλοκαίρι.

Η καρκινογόνος δράση εντοπίζεται στους ρύπους που εκλύονται κατά τη διαδικασία της επιμετάλλωσης μιας επιφάνειας ή ενός εξαρτήματος, ρύποι που είναι έως και 500 φορές πιο τοξικοί έναντι εκείνων που εκπέμπει ένας κινητήρας πετρελαίου ή βενζίνης κατά τη λειτουργία του.

Χρώμα απαγόρευση Ευρώπη
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απαγόρευση του χρωμίου αποτελεί μέρος των ρυθμίσεων για τα Οχήματα Στο Τέλος Κύκλου Ζωής και τη χρήση διάφορων επικίνδυνων ουσιών που χρησιμοποιούνται κατά την κατασκευή τους. Εκτός από το εξασθενές χρώμιο σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο μόλυβδος, ο υδράργυρος και το κάδμιο.

Οι κατασκευαστές προσπαθούν εδώ και χρόνια να αντικαταστήσουν το εξασθενές χρώμιο, ως υλικό επιμετάλλωσης, με άλλες ουσίες λιγότερο τοξικές και επικίνδυνες για την υγεία και το περιβάλλον. Η Renault για παράδειγμα προσπαθεί να αντικαταστεί το χρώμιο με εναλλακτικά μέταλλα όπως είναι το νικέλιο και ο χαλκός, ενώ κάποιοι δεν το χρησιμοποιούν πλέον καθόλου στα νέα μοντέλα τους.

Χρώμα απαγόρευση Ευρώπη

Σε κάθε περίπτωση η απαγόρευση που θα τεθεί σε ισχύ εντός του θα επηρεάσει έναν ιδιαίτερα σημαντικούς τομείς στον γενικότερο κλάδο του αυτοκινήτου, όπως είναι η επισκευή ή αναπαλαίωση ιστορικών αυτοκινήτων, ενώ αλώβητοι δεν θα βγουν και άλλοι κλάδοι της βιομηχανίας όπως είναι εκείνος της εκτύπωσης αλλά και της κατασκευής μαγειρικών σκευών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ