Ποιες πληροφορίες «κρύβει» το παρμπρίζ του αυτοκινήτου σου;

Παρμπρίζ πληροφορίες

Ελάχιστοι είναι αυτοί που δίνουν σημασία στην σφραγίδα που τοποθετείται στα τζάμια του αυτοκινήτου τους, παρά το γεγονός ότι αυτή προσφέρει πληθώρα χρήσιμων πληροφοριών.

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι πληροφορίες που «κρύβονται» στη γωνία του κάθε τζαμιού του αυτοκινήτου μας, και αποτυπώνονται με γράμματα και αριθμούς, που σε πρώτη φάση μοιάζουν… ακατάληπτοι.

Μόλις, ωστόσο, αποκωδικοποιηθούν, τότε μπορούν να μας προσφέρουν πολυεπίπεδη πληροφόρηση, αλλά και να προδώσουν τη χρονολογία και το ιστορικό ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου.

Αρχικά, πρέπει να σημειωθεί ότι τα κρύσταλλα υποβάλλονται σε μια σειρά ιδιαίτερα απαιτητικών δοκιμών, ώστε να διασφαλιστεί ότι συμμορφώνονται με τους κανονισμούς ασφαλείας, και είναι ανθεκτικά εφόσον εμπλακούμε σε ένα τροχαίο ατύχημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόλις, λοιπόν, ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, τότε σε κάθε κρύσταλλο τοποθετείται μια σφραγίδα που υποδεικνύει ότι τηρούνται οι ισχύουσες προδιαγραφές. Ας δούμε σε τι αντιστοιχεί η κάθε ένδειξη.

 πληροφορίες Παρμρίζ αυτοκινήτου

1. Έμβλημα του κατασκευαστή του αυτοκινήτου, αλλά και η ονομασία της εταιρείας που έχει κατασκευάσει το κρύσταλλο (π.χ. Saint-Gobain Sekurit).

2. Τύπος γυαλιού:

/ - εξαιρετικά ανθεκτικό
// - Κανονικό πολλαπλών επιπέδων
/// Πολλαπλών στρωμάτων, υποβληθέν σε ειδική μεταχείριση
IV- Πλαστικό γυαλί
V – Με χρωματισμό κάτω από 70%
VI - Διπλό γυαλί με χρωματισμό κάτω από 70%

3. Το γράμμα «Ε», ακολουθούμενο από έναν αριθμό (π.χ. «1»), υποδηλώνει τη χώρα όπου κατασκευάστηκε το κρύσταλλο. Ο κωδικός Ε1 δείχνει ότι η πιστοποίηση έχει δοθεί από τη Γερμανία. Το E2 υποδηλώνει Γαλλία, το E3 Ιταλία κ.ο.κ.

4. Ο Κωδικός DOT (από τα αρχικά Department of Transportation), που εκχωρείται από το Υπουργείο Μεταφορών στον κατασκευαστή του κρυστάλλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

5. Αναγνωριστικό του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένο. Αντανακλά τις ιδιότητες του γυαλιού, όπως είναι το πάχος, το χρώμα και η επίστρωση.

6. Η ένδειξη AS υποδηλώνει τη θέση στην οποία μπορεί να τοποθετηθεί το γυαλί, βάσει της οπτικής του ποιότητας.

- Το AS1 είναι το πιο καθαρό γυαλί (τουλάχιστον 70% μετάδοση φωτός). Είναι πλαστικοποιημένο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε σε ένα όχημα, αν και συνήθως βρίσκει θέση αποκλειστικά στο παμρπίζ.
- Το AS2 τοποθετείται παντού εκτός από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου
- Το AS3 απαγορεύεται να τοποθετηθεί ως παρμπρίζ και πλαϊνά παράθυρα δεδομένου ότι έχει μετάδοση φωτός λιγότερη από 70%, με αποτέλεσμα να μην προσφέρει την επιθυμητή ποιότητα θέασης.

7. Συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό πρότυπο ασφαλείας

8. Έτος κατασκευής. Οι δύο τελείες που βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία υποδηλώνουν τον μήνα κατασκευής (δύο τελείες = Φεβρουάριος) και ο αριθμός 3 το έτος κατασκευής (2003).

Παράλληλα, στη σφραγίδα αναγράφεται και ο κωδικός παρμπρίζ. Το WL υποδηλώνει ότι πρόκειται για εμπρόσθιο παρμπρίζ τύπου Laminated, δηλαδή πολυστροματικό υαλοπίνακα ή «triplex», με δύο ή περισσότερα φύλλα γυαλιού κολλημένα με μεμβράνη PVB.

 πληροφορίες Παρμρίζ αυτοκινήτου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς τα τζάμια προδίδουν την ποιότητα ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου;

Όπως προαναφέραμε, στην σφραγίδα φαίνεται και το έτος κατασκευής του γυαλιού, η οποία πρέπει να είναι ίδια ή προγενέστερη με τη χρονολογία παραγωγής του αυτοκινήτου.

Διότι, στην περίπτωση που ένα αυτοκίνητο με έτος κατασκευής το 2010, φέρει σφραγίδα γυαλιού με έτος 2012, αυτό σημαίνει ότι έχει υπάρξει αντικατάσταση του τζαμιού. Επομένως, ως υποψήφιος αγοραστής πρέπει να μάθετε για ποιο λόγο έγινε η αντικατάσταση.

Επιπροσθέτως, αν απουσιάζει το έμβλημα του κατασκευαστή του αυτοκινήτου (π.χ. βλέπε VW), τότε πρέπει να ξέρετε ότι πρόκειται για κρύσταλλο που έχει τοποθετηθεί μεταγενέστερα, και όχι από την αυτοκινητοβιομηχανία.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ