Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες περιοχές για να τρακάρεις;

Ασφαλιστικές απάτες

Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων κλάδου ασφάλισης αυτοκινήτων του έτους 2023 εκτιμάται στα 1,15 δισ. ευρώ.

Οι πιο επικίνδυνες περιοχές για να οδηγεί κανείς αλλά και τα μέρη όπου το κόστος των ζημιών από τροχαία ατυχήματα κοστίζουν κατά μέσο όρο πάνω από 2.000 ευρώ αποκαλύπτονται στην τελευταία έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Πιο συγκεκριμένα οι πιο επικίνδυνες περιοχές για να οδηγεί κανείς όπου και καταγράφονται συχνά ατυχήματα είναι η Αττική (συμπεριλαμβάνονται και τα Κύθηρα), η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα, η Ζάκυνθος και το Ηράκλειο Κρήτης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίθετα η Πρέβεζα αποτελεί την μοναδική περιοχή στην Ελλάδα στην οποία τα ατυχήματα κοστίζουν πάνω από 2.000 ευρώ ενώ σε Καρδίτσα, Αρκαδία και Λακωνία το μέσο κόστος των ζημιών κυμάνθηκε από 1.700 έως και 2.000 ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ασφάλιση αυτοκινήτων αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους ασφάλισης στην Ελλάδα καθώς συμμετέχει κατά 41% στην παραγωγή ασφαλίστρων των ασφαλίσεων κατά Ζημιών και κατά 21% στην συνολική παραγωγή ασφαλίσεων Ζωής και Ζημιών (στοιχεία έτους 2023). Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων αναφέρεται στην εγγεγραμμένη παραγωγή των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με εγκατάσταση καθώς και όσων δραστηριοποιούνται μέσω ελεύθερης παροχής υπηρεσιών και κάνουν χρήση των υπηρεσιών της Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Η ως άνω οριζόμενη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων κλάδου ασφάλισης αυτοκινήτων (άθροισμα των κλάδων 3. Χερσαίων οχημάτων και 10. Αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων) του έτους 2023 εκτιμάται στα 1,15 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 4% σε σχέση με το 2022.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Επιτροπή Αυτοκινήτων της ΕΑΕΕ αφού έλαβε υπόψη της τις ανάγκες πληροφόρησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις ασφαλίσεις αυτοκινήτων, προχώρησε στην έκδοση έρευνας με τους βασικούς δείκτες για τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων για το έτος 2023.

Στην παρούσα έρευνα συμμετείχαν 29 Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις, με εκτιμώμενη συμμετοχή 96,2% στο σύνολο του κλάδου ασφάλισης αυτοκινήτων για το 2023.

Τα στοιχεία που αφορούν το 2022 και προέρχονται από την Στατιστική Επετηρίδα του κλάδου, αφορούν τα οριστικά στοιχεία 28 ασφαλιστικών επιχειρήσεων με συμμετοχή 88% στο σύνολο των ασφαλίσεων αυτοκινήτων.

Οι σημαντικότεροι αριθμοδείκτες που προκύπτουν από τη μελέτη των στοιχείων των ετών 2022 και 2023 αντιστοίχως, αναφορικά με την ασφάλιση αυτοκινήτων για το σύνολο των καλύψεων και των οχημάτων, αφορούν στην συχνότητα των ζημιών  που ανήλθε σε 9,54% (από 9,96%), στην συχνότητα ζημιών αστικής ευθύνης σε ποσοστό 7% (από 7,15%), στο μέσο κόστος ζημιών στο σύνολο των καλύψεων που ανήλθε σε 1.230 ευρώ (από 1.210 ευρώ) και στο μέσο κόστος ζημιών αστικής ευθύνης το οποίο ανήλθε σε 1.351 ευρώ (από 1.385 ευρώ).

Η εξέλιξη των βασικών δεικτών και η ανάλυσή τους ανά τύπο ασφαλισμένου οχήματος (με βάση την εκτίμηση πρώτου έτους), φαίνονται στα επόμενα γραφήματα:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ