Ποιά θα είναι τα νέα οχήματα των Ενόπλων Δυνάμεων;

greek army mercedes g class kanadeza

Ένα βήμα πριν τoν πλήρη εκσυγχρονισμό των οχημάτων του ελληνικού στρατού βρίσκονται οι αρμόδιοι φορείς. Ας δούμε ποια θα είναι τα νέα μοντέλα που θα ντυθούν…στα χακί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν έρθει στη δημοσιότητα τον τελευταίο χρόνο, ο σχεδιασμός των ένοπλων δυνάμεων περιλαμβάνει μια σειρά από αλλαγές, με ορίζοντα το 2030, ώστε ο μηχανοκίνητος εξοπλισμός των σωμάτων ασφαλείας να ανανεωθεί πλήρως. Έτσι, η αρχή αναμένεται να γίνει στα μέσα της επόμενης χρονιάς όπου θα ξεκινήσει η σταδιακή ανανέωση με κύριο πεδίο δράσης -αρχικά- την αλλαγή των υπαρχόντων Mercedes G-Class (οι γνωστές καναδέζες) και των Στάγιερ που μετρούν περίπου μισό αιώνα στους κόλπους των στρατευμάτων. Ποια οχήματα, όμως, θα δούμε στις ένοπλες δυνάμεις σε αυτή τη νέα εποχή;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από αρκετές χώρες για το νέο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού με βάση τα νέα διεθνή πρότυπα.

Οι Γερμανοί, μέσω του MAN Group και της Mercedes Defence, οι Ιταλοί με την Iveco Defence Vehicles, οι Γάλλοι με την Arqus και οι Αμερικάνοι μέσω της Oshkosh Corporation. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις των ειδικών με τα θέματα εξοπλισμών αναφέρουν πως η τελική επιλογή οχημάτων θα προέλθει από την EΛΒΟ, η οποία στη νέα της εποχή διοικείται από την Plasan και τη γαλλική Arquus που είχε έντονη παρουσία τον προηγούμενο μήνα στη διεθνή έκθεση άμυνας και ασφάλειας επί ελληνικού εδάφους.

StormRider & Hyrax…αντί για καναδέζες

Τα εν λόγω οχήματα της ισραηλινής Plasan και κατ’ επέκταση συμφερόντων ΕΛΒΟ, θα λάβουν κατά πάσα πιθανότητα τη θέση της υπάρχουσας Mercedes G-Class που υπηρετεί στο στράτευμα εδώ και πολλά χρόνια. Φυσικά, οι τελικές εκδόσεις που θα δούμε θα αφορούν διάφορες παραλλαγές αμαξωμάτων, προκειμένου να εξυπηρετούνται ανάγκες μεταφοράς προσωπικού ή άλλα επιχειρησιακά σχέδια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο αναλυτικά, το ελαφρά θωρακισμένο τετρακίνητο Hyrax, βάρους 4,8 τόνων, εγκαινιάζει μια νέα αντίληψη για τα μικρά οχήματα μεταφοράς. Μεταφέρει μέχρι και 8 άτομα, ενώ ανταποκρίνεται σε επιφάνειες με κλίση έως και 80% και πλευρική κλίση έως 54%. Η στρατιωτική του έκδοση επιδέχεται ηλεκτρονικό, μέσα από την καμπίνα, χειρισμό των όπλων του, είτε πρόκειται για το Mini Samson ή Light RCWS EB5.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά στην έκθεση DEFEA, το Hyrax συνδυάζεται με παντός εδάφους ηλεκτρικό τρέιλερ φόρτου μάχης,  ATeMM (All-Terrain electric Mission Module) 200 ίππων, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες ενέργειας σε συνθήκες δράσης, όντας αυτοφορτιζόμενο εν κινήσει. Συνδεόμενο με το όχημα, το ATeMM μετατρέπει τα 4Χ4 σε 6Χ6.

Το νέο StormRider με συμπαγή θωρακισμένη άτρακτο, έρχεται να πλαισιώσει και εξελίξει την οικογένεια των SandCat FoV (family of vehicles) οχημάτων της Plasan, παρέχοντας μεγαλύτερη προστασία από νάρκες, ενώ η θωράκιση του προβλέπει 6 θυρίδες χρήσης όπλων (firing ports), προκειμένου το πλήρωμα να παραμένει αξιόμαχο όντας προστατευμένο και εν κινήσει. Η διαμόρφωσή της καμπίνας είναι τέτοια ώστε με άνεση να μπορούν να μεταφερθούν τουλάχιστον 10 άτομα επιπλέον του οδηγού.

Arquus Armis & VLRA στη θέση των Στάγιερ & REO;

Η Arquus (γνωστή παλαιότερα ως Renault Trucks Defense, Acmat και Panhard) είναι ήδη προμηθευτής των VBL Panhard (ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης) του Ελληνικού Στρατού. Η γαλλική εταιρεία είναι ο ιστορικός προμηθευτής του Γαλλικού Στρατού, με περισσότερα από 25.000 οχήματα σε υπηρεσία (90% όλων των τροχοφόρων οχημάτων), που κυμαίνονται από ευέλικτα μη θωρακισμένα οχήματα 4X4 VT4 για σκοπούς διασύνδεσης προσωπικού έως τα νέα οχήματα μάχης Griffon και Jaguar που παράγονται σήμερα από την Arquus σε μια βραχυπρόθεσμη κοινοπραξία με τις Nexter και Thales για τον Γαλλικό στρατό, αλλά και το Βέλγιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην προκειμένη περίπτωση, οι προτάσεις των εικονιζόμενων Arquus Armis & Arquus VLRA φαίνεται πως θα αποτελέσουν τους ενδεχόμενους αντικαταστάτες των Στάγιερ & REO. Και τα δύο οχήματα αφορούν δύο υπερσύγχρονες κατασκευές με μεγάλη επιχειρησιακή ικανότητα που προσφέρουν αρκετές επιλογές διαμόρφωσης, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε σώματος. Τέλος, να τονίσουμε πως οι Γάλλοι διαθέτουν ήδη τον αντικαταστάτη του VBL που διαθέτει η Ελλάδα, το Scarabee που αποτελεί-σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν-το πρώτο στρατιωτικό όχημα υβριδικής τεχνολογίας και το πιο εξελιγμένο όχημα αναγνώρισης στον κόσμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ