Ποια οχήματα απαγορεύονται να κυκλοφορούν στην Εθνική και την Αττική Οδό;

Επεκτάσεις αττική οδός Λαύριο Ραφήνα

Σε αυτοκινητοδρόμους και οδούς ταχείας κυκλοφορίας δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν πολλοί συγκεκριμένοι τύποι οχήματος, έχοντας πάντα ως γνώμονα την ασφάλεια αυτών και των υπολοίπων κινούμενων οχημάτων.

Σε όλους μας έχει συμβεί να συναντήσουμε στην δεξιά λωρίδα μιας λεωφόρου ή ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας (π.χ. Λ. Κηφισού) ένα φορτωμένο τρίκυκλο ή ακόμα και ένα Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφριά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα - ηλεκτρικά πατίνια, ηλεκτρικά τροχοπέδιλα, ηλεκτρικές τροχοσανίδες, αυτοεξισορροπούμενα μονόκυκλα ή δίκυκλα hoverboards, segways). Και φυσικά πολλές ακόμα ιδιοκατασκευές...

Όπως είναι λογικό, τέτοιου είδους οχήματα δεν μπορούν να κινηθούν με ασφάλεια σε αυτές τις οδούς, θέτοντας σε κίνδυνο και τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου. Παράλληλα, δημιουργούν πρόβλημα στην ροή της κυκλοφορίας και επιβαρύνουν με ένα επιπλέον κινούμενο αντικείμενο το οπτικό πεδίο των υπόλοιπων οδηγών που προσπαθούν να κινηθούν με το όριο ταχύτητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εθνική Οδός

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας το συγκεκριμένο φαινόμενο απαγορεύεται, καθώς η κίνηση σε αυτοκινητόδρομους και οδούς ταχείας κυκλοφορίας επιτρέπεται μόνο σε οχήματα που μπορούν να αναπτύξουν σε οριζόντια οδό ταχύτητα μεγαλύτερη των 70 χλμ./ώρα. Σε αντίθετη περίπτωση το διοικητικό πρόστιμο είναι της τάξης των 200 ευρώ.

e-scooter

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα Ε.Π.Η.Ο. απαγορεύεται να κυκλοφορούν σε οδούς όπου το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας των οχημάτων υπερβαίνει τα 50 χλμ./ώρα. Το πρόστιμο που έχει ορίσει ο Κ.Ο.Κ. για τους παραβάτες είναι 80 ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ