Ποια γειτονική μας χώρα λέει «όχι» στα διόδια;

διόδια αλβανία μόλις ένας σταθμός

Με μόνο έναν σταθμό διοδίων σε όλο το δίκτυό της, αυτή η γειτονική μας χώρα δεν απαιτεί χρήματα από τους οδηγούς στις μετακινήσεις τους.

Σε χώρα των… διοδίων έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, καθιστώντας ιδιαίτερα κοστοβόρες τις μετακινήσεις των πολιτών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόνο επί της Εγνατίας Οδού λειτουργούν 13 Μετωπικοί Σταθμοί Διοδίων.

Την ίδια ώρα, μόλις λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Ελλάδας, υπάρχει μία χώρα όπου η λέξη «διόδια» είναι… σχεδόν άγνωστη. Πρόκειται για την Αλβανία όπου λειτουργεί μόλις ένας σταθμός, ο οποίος βρίσκεται στον αυτοκινητόδρομο A1.

διόδια αλβανία ένας σταθμός
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γνωστός και ως Rruga e Kombit, ο Α1 είναι ο μεγαλύτερος και μοναδικός αυτοκινητόδρομος με διόδια της χώρας που συνδέει το λιμάνι του Δυρραχίου στην Αδριατική Θάλασσα στα δυτικά, καθώς και την πρωτεύουσα, τα Τίρανα, στο κέντρο, με τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου στα βορειοανατολικά.

διόδια αλβανία ένας σταθμός

Έχει μήκος 114 χλμ. και αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής διαδρομής E851, ενώ σε λίγα χρόνια θα λειτουργήσει ως τμήμα τόσο του αυτοκινητόδρομου Αδριατικής-Ιονίου (γνωστός και ως «Μπλε Διάδρομος») όσο και του πανευρωπαϊκού αυτοκινητοδρόμου «Διάδρομος X», οποίος ενώνει την Αυστρία με την Ελλάδα μέσω Σλοβενίας, Κροατίας, Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας.

Ο μοναδικός σταθμός διοδίων στη γειτονική μας χώρα βρίσκεται κοντά στην οδική σήραγγα Kalimash, 34 χιλιόμετρα πριν τα σύνορα με το Κόσοβο, με τους ταξιδιώτες να έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν μετρητοίς, με κάρτα, ή με πομποδέκτη (Digitalpass).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
διόδια αλβανία ένας σταθμός

Ειδικότερα, το τέλος διοδίων είναι 2,50 ευρώ για τα δίκυκλα και 5,00 ευρώ για τα ΙΧ, ενώ όσοι χρησιμοποιούν τακτικά τα διόδια και έχουν στην κατοχή τους τον πομποδέκτη επωφελούνται από 40% έκπτωση.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι το τούνελ Kalimash αποτελεί μία από τις σημαντικότερες οδικές υποδομές της Αλβανίας. Η λειτουργία του εγκαινιάστηκε το 2009, σηματοδοτώντας τη μείωση της διάρκειας του ταξιδιού Τίρανα-Κόσοβο από 8 ώρες σε μόλις 3.

διόδια αλβανία ένας σταθμός
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ