Αυτά είναι τα αυτοκίνητα που δεν αγοράζει κανείς -Για ποιον λόγο απέτυχαν

civic sedan

Παλαιότερα ήταν τα πιο περιζήτητα μοντέλα της αγοράς, αλλά η εμπορική τους πορεία πλέον τα ετοιμάζει για το χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Εάν αναλύσουμε τα δεδομένα της αυτοκινητοβιομηχανίας των τελευταίων ετών, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ορισμένα μοντέλα και κατηγορίες αυτοκινήτων που έχουν μειώσει σε τρομερά μεγάλο βαθμό την επίδρασή τους στην αγορά, λόγω αριθμού πωλήσεων.

Πρόκειται για πρωτοκλασάτα αυτοκίνητα που είδαν σημαντική πτώση στις πωλήσεις τους σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και απογοήτευσαν με τα εμπορικά τους αποτελέσματα, όταν παλαιότερα μεσουρανούσαν και αποτελούσαν την αιχμή του δόρατος στις πωλήσεις.

Sedan 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κατηγορία αυτοκινήτων που υποφέρει περισσότερο στον τομέα των πωλήσεων, μετά την «εξαφάνιση» των πολυμορφικών (MPV) εδώ και μερικά χρόνια, είναι αναμφίβολα τα 4θυρα σεντάν. Και για αυτό δεν υπάρχει αντίλογος. Πρόκειται για την κατηγορία που έχει επηρεαστεί αρνητικά, περισσότερο από κάθε άλλη, από την αύξηση της δημοφιλίας των crossover και SUV.

Βλέπετε, το αγοραστικό κοινό επιλέγει μεγαλύτερα και πιο πρακτικά οχήματα, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η κατηγορία των οικογενειακών σεντάν στο παρασκήνιο, με μειωμένη ζήτηση και κατά συνέπεια λιγότερα έσοδα για τις εταιρείες.

VW Passat

Πιο συγκεκριμένα, ένα από τα γνωστά σεντάν που χτυπήθηκαν περισσότερο από τις νέες τάσεις, είναι το Volkswagen Passat. Παρά το γεγονός ότι ήταν πάντα ένα από τα δημοφιλή μοντέλα της Ευρώπης, πλέον έχει χάσει την «αίγλη» του από τα SUV.

Και όπως αντιλαμβάνεστε, το γεγονός αυτό είχε συνέπειες. Για παράδειγμα, η VW θα προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές του μοντέλου και η επόμενη γενιά του δεν θα είναι ένα 4θυρο σεντάν, αλλά ένα «εναλλακτικό» μοντέλο με οικογενειακό χαρακτήρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Renault Espace

Μία ακόμα κατηγορία που σημείωσε πτώση στις συνολικές της πωλήσεις είναι τα μικρά οικογενειακά hatchback. Εκεί συναντούμε μοντέλα που είτε έχουν πάρει ήδη την άγουσα για τα αποδυτήρια, για παράδειγμα η Alfa Romeo Giulietta, είτε παρουσιάζουν σημαντική πτώση στις πωλήσεις τους.

Αναντίλεκτα, η τελευταία κατηγορία αφορά μοντέλα που ξεχωρίζουν για την απόδοσή τους στους τομείς που μετράνε περισσότερο τα τελευταία χρόνια (κατανάλωση κ.α.), αλλά οι υποψήφιοι αγοραστές επιλέγουν αντί για αυτά, τα μεγαλύτερα και πιο πρακτικά crossover και SUV.

Alfa Romeo Giulietta
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η άλλη κατηγορία που έχει «χτυπηθεί» σημαντικά στον εμπορικό στίβο είναι αυτή των πολυτελών μοντέλων. Βλέπετε, οι οικονομικές συγκυρίες και ο υψηλός πληθωρισμός, οδήγησε μεγάλη μερίδα του κοινού να επιλέξει πιο οικονομικές προτάσεις της αγοράς.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι οι κατηγορίες αυτοκινήτων που γνώρισαν τη μεγαλύτερη πτώση στις πωλήσεις τους είναι αυτές που δεν εξελίχθηκαν σύμφωνα με τις σύγχρονες τάσεις της αγοράς και την εποχή, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και επιθυμίες του αγοραστικού κοινού.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ