Ποια αυτοκίνητα βάζουν τέλος στα γυρισμένα χιλιόμετρα;

Απάτη χιλιόμετρα

Τη μάστιγα με την απάτη των γυρισμένων χιλιομέτρων στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά σήμερα κάποια νέα μοντέλα, βοηθούμενα από την τεχνολογία.

Σύμφωνα με έρευνα του γνωστού γερμανικού ADAC o Όμιλος Volkswagen έχει ξεκινήσει να τοποθετηθεί σε συγκεκριμένα μοντέλα της Volkswagen και της Audi μια νέα τεχνολογία που καθιστά σχεδόν αδύνατο το γύρισμα των χιλιομέτρων τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι Γερμανοί τοποθετούν πλέον ένα νέο chip ασφαλείας με μια ηλεκτρονική μονάδα, η οποία καταγράφει συνεχώς τα πραγματικά χιλιόμετρα του αυτοκινήτου και δεν μπορεί να προσπελαστεί από μηχανικές ή άλλες ψηφιακές συσκευές, ώστε να «πειραχτούν» τα χιλιόμετρα.

Σε αυτό έχει βοηθήσει τους κατασκευαστές το γεγονός ότι πλέον η αναγραφή των χιλιομέτρων στον πίνακα οργάνων γίνεται ψηφιακά και όχι με τον παραδοσιακό περιστροφικό τρόπο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάτη VW

Παράλληλα από το 2023 τα χιλιόμετρα αυτά μέσω της τεχνολογίας του αυτοκινήτου θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο και online, αφού θα στέλνονται από το αυτοκίνητο σε μια ανεξάρτητη βάση.

Προς το παρόν δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες για το πώς ο οδηγός θα δίνει τη συγκατάθεσή του για τη «μεταφορά» των πραγματικών χιλιομέτρων του αυτοκινήτου, καθώς και για το ποια θα είναι αυτή η «ανεξάρτητη βάση», ωστόσο είναι δεδομένο ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας συνδεσιμότητας θα δώσει τη δυνατότητα στους κατασκευαστές να βάλουν οριστικό τέλος στο πρόβλημα των γυρισμένων χιλιομέτρων.

Αυτή τη στιγμή τα μοντέλα που Volkswagen Group που διαθέτουν τουλάχιστον το chip ασφαλείας, σύμφωνα με τον ADAC είναι το Volkswagen Golf και το Audi A3, ενώ αντίστοιχη τεχνολογία διαθέτουν σήμερα και τα Audi A4 και Α6.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο ο ADAC κρούει τον κώδωνα του κινδύνου γενικότερα για τα νέα αυτοκίνητα, αφού στα αποτελέσματα μιας έρευνας που δημοσίευσε πέρυσι τον Αύγουστο απέδειξε ότι τα σύγχρονα αυτοκίνητα συνεχίζουν να είναι ευάλωτα σε επιθέσεις που αφορούν στο γύρισμα των χιλιομέτρων τους.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ