Μπλόκο της Ευρώπης στη Ρωσία -Κατάσχεση για όλα τα αυτοκίνητα με ρωσικές πινακίδες

Κατάσχεση αυτοκινήτου στην ΕΕ -Ποια αυτοκίνητα κινδυνεύουν

Τον κίνδυνο κατάσχεσης του αυτοκινήτου τους αντιμετωπίζουν χιλιάδες οδηγοί που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση με συγκεκριμένες πινακίδες κυκλοφορίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αυστηροποίησε περαιτέρω τις κυρώσεις της προς τη Ρωσία, λόγω της εισβολής και του πολέμου στην Ουκρανία που συνεχίζεται βάζοντας στο στόχαστρο και τα αυτοκίνητα που φέρουν ρώσικες πινακίδες κυκλοφορίας.

Η ανακοίνωση για την αυστηροποίηση των κυρώσεων έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου με τη Γερμανία να έχει ξεκινήσει ήδη τις κατασχέσεις στα σύνορά της αυτοκινήτων και λοιπών οχημάτων που φέρουν ρώσικες πινακίδες και ανήκουν σε Ρώσους πολίτες. Το έκανε μάλιστα πριν από τη σχετική διευκρίνιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης βασιζόμενη σε ένα δικό της νόμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κομισιόν προχώρησε σε διευκρίνιση των σχετικών διατάξεων για τις οικονομικές κυρώσεις της EE προς τη Ρωσία και έκανε σαφές ότι μεταξύ άλλων προϊόντων που προέρχονται από τη συγκεκριμένη χώρα απαγορεύεται και η εισαγωγή αυτοκινήτων. Αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι οδηγοί που προσπαθούν να εισέλθουν στην ΕΕ οδικώς κινδυνεύουν να δουν το όχημά τους να κατάσχεται στο τελωνείο.

Με κατάσχεση κινδυνεύουν τα αυτοκίνητα που φέρουν ρώσικες πινακίδες και έχουν ταξινομηθεί στη ρώσικη ομοσπονδία άσχετα αν κατασκευάζονται εκεί ή απλά έχουν εισαχθεί από τρίτες χώρες και έπειτα εξάγονται ξανά.

Η κατάσχεση ισχύει για τα αυτοκίνητα και οχήματα που προορίζονται για προσωπική ή επαγγελματική χρήση όλων των τύπων και τεχνολογιών -ηλεκτρικά ή συμβατικά μοντέλα, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν έως και δέκα άτομα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τη διάταξη εξαιρούνται συγκεκριμένες περιπτώσεις που αφορούν την αγορά αυτοκινήτων ή άλλων αγαθών από πολίτες της ΕΕ για προσωπική χρήση, ενώ για την κατάσχεσή τους δεν εξετάζεται ο χρόνος παραμονής τους εντός της ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι οι διευκρινίσεις που έδωσε η Κομισιόν για τις κυρώσεις δεν είναι υποχρεωτικό σε αυτό το σημείο να εφαρμοστούν από το εκάστοτε κράτος-μέλος το οποίο μπορεί να ερμηνεύσει τη σχετική διάταξη όπως νομίζει.

Η Γερμανία είναι προς το παρόν η μοναδική χώρα που εφαρμόζει τις κατασχέσεις στην πράξη και μάλιστα το κάνει αυτό επιλεκτικά καθώς σύμφωνα και με αναφορές η αυστηρή εφαρμογή του μέτρου ίσως και να μην είναι εφικτή.

Οι κυρώσεις ισχύουν και για προσωπικά αγαθά που μπορεί να μεταφέρουν μαζί τους οι Ρώσοι πολίτες όπως για παράδειγμα laptop, κινητά τηλέφωνα και κοσμήματα.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ