Η πινακίδα που υπάρχει στους ελληνικούς δρόμους και λίγοι γνωρίζουν -Τι σημαίνει, πού θα τη συναντήσεις

ΚΟΚ πινακίδα προτεραιότητς

Στους δρόμους απαντάται πλήθος πινακίδων οδικής σήμανσης, πολλές από τις οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες στους οδηγούς.

Οι πινακίδες οδικής σήμανσης, γνωστές και ως πινακίδες κατακόρυφης σήμανσης, σήματα ή ταμπέλες τοποθετούνται σε καίρια σημεία του οδικού δικτύου και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας.

Οι βασικότερες κατηγορίες τους είναι οι αναγγελίας κινδύνου, οι ρυθμιστικές και οι πληροφοριακές, με κάθε ομάδα να επιτελεί διαφορετικό σκοπό. Επί παραδείγματι οι ρυθμιστικές τoπoθετoύνται για να ενημερώνουν τους οδηγούς για υπoχρεώσεις, περιoρισμoύς ή απαγoρεύσεις, και την συμμόρφωσή τους σε αυτές. Αντιθέτως, οι πληροφοριακές, όπως υποδηλώνει και η ονομασία του, έχουν ενημερωτικό σκοπό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οδός προτεραιότητας

Μία από τις ρυθμιστικές πινακίδες που δεν γνωρίζουν πολλοί οδηγοί είναι η εικονιζόμενη. Έχει σχήμα ρόμβου και κίτρινο χρώμα και τοποθετείται προ διασταυρώσεων ώστε να ενημερώσει τους οδηγούς ότι κινούνται σε οδό προτεραιότητας. Εφόσον, λοιπόν, τη συναντήσουμε πριν από μία διασταύρωση μπορούμε να συνεχίσουμε την πορεία μας, αν και καλό είναι να ελαττώσουμε την ταχύτητα του οχήματός μας.

Οδός προτεραιότητας
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς, όμως, ενημερώνονται οι οδηγοί στις άλλες οδούς προ της διασταύρωσης ότι έχουμε εμείς προτεραιότητα και ότι πρέπει να σταματήσουν;

Γι’ αυτό φροντίζει η πινακίδα Ρ-1 (δείτε την παρακάτω) που τους γνωστοποιεί ότι πρέπει να ακινητοποιήσουν τα οχήματά τους και να παραχωρήσουν προτεραιότητα σε αυτά που κινούνται στην οδό μας. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι η μη συμμόρφωση στην πινακίδα Ρ-1 επισύρει διοικητικό πρόστιμο ύψους 700 ευρώ.

Οδός προτεραιότητας

Η προτεραιότητα παύει να ισχύει όταν αντικρίσουμε την πινακίδα Ρ-4, η οποία παρουσιάζεται παρακάτω.

Υπενθυμίζεται ότι στις διασταυρώσεις όπου η κυκλοφορία δεν ρυθμίζεται με φανάρια ή πινακίδες, η προτεραιότητα ανήκει στον εκ δεξιών κινούμενο οδηγό.

Οδός προτεραιότητας
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ