Συνεχίζουν να περνούν «αέρα» τα διόδια – Το κόλπο για να μην πληρώνουν

attiki odos diodia 2 50 euro

Δεν έχει τέλος η παραβατικότητα στα διόδια της χώρας μας, με πολλούς οδηγούς να αρνούνται να καταβάλουν το προβλεπόμενο τέλος, περνώντας αέρα από τις μπάρες.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιστροφή των εκδρομέων του καλοκαιριού, με τις εθνικές οδούς της χώρας μας να γεμίζουν ασφυκτικά με αυτοκίνητα. Ουρές σχηματίζονται και στους σταθμούς διοδίων, με τους οδηγούς να καλούνται να εξοπλιστούν με μεγάλη υπομονή.

Ανάμεσα στις ορδές οχημάτων, υπάρχουν και κάποιοι οδηγοί που αρνούνται να καταβάλουν το εκάστοτε τέλος των σταθμών, περνώντας «αέρα» από τις μπάρες.

Το carandmotor έγινε μάρτυρας ενός τέτοιου περιστατικού στα διόδια των Αφιδνών, στο ρεύμα προς Λαμία, την Παρασκευή 25 Αυγούστου. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
σταθμοί διοδίων

Πρωταγωνιστής ήταν ένας μοτοσικλετιστής, ο οποίος όταν εισήλθε στη λωρίδα των διοδίων όπου υπάρχει μηχάνημα αυτόματης πληρωμής με «καλάθι» συλλογής κερμάτων και υποδοχέα για κάρτα, κόλλησε στο πισω μέρος ενός προπορευόμενου οχήματος, ο οδηγός του οποίου κατέβαλε τα διόδια.

Όταν η μπάρα άνοιξε, μαζί με το προπορευόμενο ΙΧ, την μπάρα πέρασε και ο μοτοσικλετιστής, ο οποίος ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα και έγινε καπνός από το σημείο.

Όπως έχει γράψει το carandmotor.gr, οι αρνητές διοδίων μοτοσικλετιστές, πέρα από τις λωρίδες με τα αυτόματα μηχανήματα πληρωμής με μετρητά και κάρτα, δείχνουν μεγάλη προτίμηση και στις ηλεκτρονικές λωρίδες με πομποδέκτη, ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που επιλέγουν τις λωρίδες όπου υπάρχει υπάλληλος.

Οι αναβάτες χρησιμοποιούν βάσεις πινακίδων οι οποίες κρύβονται εύκολα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τοποθετούν τις πινακίδες κυκλοφορίας κάτω από το πίσω φτερό, έτσι ώστε να μην είναι εύκολα ορατές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
σταθμοί διοδίων

Συνομιλώντας με υπάλληλους των διοδίων, αυτοί μας επιβεβαίωσαν ότι η διέλευση από τα διόδια δίχως την καταβολή του τέλους αποτελεί ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο, ενώ δεν λείπουν και κάποια περιστατικά πρόκλησης τραυματισμού, με ορισμένους αναβάτες να μην προλαβαίνουν το κλείσιμο της μπάρας και να συγκρούονται πάνω τους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την παράγραφο 2 του Άρθρου 29 )«Κίνηση οχημάτων σε αυτοκινητόδρομους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας και σήραγγες») «Απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων σε αυτοκινητοδρόμους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας, σήραγγες και γέφυρες που διακρίνονται με ειδικές πινακίδες σήμανσης χωρίς την καταβολή διοδίου τέλους, όταν και όπου προβλέπεται η καταβολή αυτή. Για την καταβολή του διοδίου τέλους είναι υπόχρεοι εις ολόκληρον ο κύριος και ο οδηγός του οχήματος. Η βεβαίωση της παράβασης γίνεται από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα που τη διαπιστώνουν είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω τεχνικών ή ηλεκτρονικών μέσων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι παραβάτες τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ, ενώ προβλέπεται και δυνητική επιβολή αφαίρεσης άδειας ικανότητας οδηγού, άδειας κυκλοφορίας και κρατικών πινακίδων οχήματος για 20 ημέρες.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ