Περήφανη πρωτιά για την Ελλάδα -Ποιο απίστευτο ρεκόρ της χώρας κάνει τον γύρο του κόσμου

Ρεκόρ Ελλάδας Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Μια εντυπωσιακή επίδοση σημείωσε η Ελλάδα στις 7 Οκτωβρίου καλύπτοντας τις ενεργειακές της με την αποκλειστική χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μολονότι οι υποδομές οι οποίες σχετίζονται με την ηλεκτροκίνηση και ειδικότερα με τη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων να βρίσκονται στη χώρα μας σε εμβρυακό στάδιο, ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο και για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ήταν ήδη γνωστό ότι η διείσδυση των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας στην Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, γεγονός που εν μέρει οφείλεται και στην… εύνοια των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας.

Η επίδοση… ρεκόρ που σημειώθηκε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου αναγκάζοντας τον Διεθνή Τύπο να προχωρήσει σε αποθεωτικά δημοσιεύματα ήταν το γεγονός ότι για τουλάχιστον πέντε ώρες κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης ημέρας, η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας υπερκάλυψαν τις ενεργειακές απαιτήσεις του συστήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ρεκόρ Ελλάδας ΑΠΕ

Αυτή ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που η ηλεκτροδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών πραγματοποιήθηκε με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας η οποία είχε παραχθεί κατά αποκλειστικότητα από ανανεώσιμες πηγές και με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ρεκόρ αποτελεί και η παραγωγή των 3.106 MWh η οποία σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής 7 Οκτωβρίου, δείχνοντας τη δυναμική των ΑΠΕ στη χώρα.

Ρεκόρ Ελλάδας ΑΠΕ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τους πρώτους 8 μήνες του χρόνου, η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας έφτασε το 46%, όταν το ίδιο διάστημα το 2021 το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε το 41%.

Ένα ακόμα στοιχείο που αναδεικνύει τη σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας, είναι ότι το πρώτο οκτάμηνο του έτους η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ υπερβαίνει στο σύνολό της εκείνη που προέρχεται από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Στόχος της Ελλάδας είναι να αυξήσει έως και το 2030 την παραγωγική δυναμικότητα των ΑΠΕ από τα 10 GW στα 25 GW, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων και τα κοινοτικά προγράμματα επιδότησης που έχουν ήδη εκπονηθεί.

Ρεκόρ Ελλάδας ΑΠΕ

Η χρήση των ΑΠΕ είναι καθοριστικής σημασίας και για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στη χώρα, πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη που προκύπτουν από την κίνηση ηλεκτροκίνητων οχημάτων στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα, λοιπόν, από την αποδοτικότητα που χαρακτηρίζει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, μετατρέποντας σχεδόν το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας σε κινητική, το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα μειώνεται περαιτέρω ή ακόμα και εκμηδενίζεται όταν αυτή η ενέργεια έχει παραχθεί από ανανεώσιμες πηγές.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ