Πέθανε ο ιδρυτής της πιο σκληροτράχηλης ρωσικής αυτοκινητοβιομηχανίας

Kamaz factory 1

Στο πένθος έχει βυθιστεί εδώ και λίγες ημέρες η Ρωσία, μιας και απεβίωσε ο άνθρωπος που δημιούργησε τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής φορτηγών στη χώρα.

Φτωχότερος είναι εδώ και λίγα 24ωρα ο χώρος της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, μιας και στις 21 Αυγούστου απεβίωσε ο πρώτος γενικός διευθυντής και ιδρυτής της ιστορικής ρωσικής αυτοκινητοβιομηχανίας KamAZ, Lev Borisovich Vasiliev, σε ηλικία 99 ετών.

Ο Vasiliev γεννήθηκε το 1925 και από μικρή ηλικία έγινε λάτρης της τεχνολογίας, αλλά η έκρηξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν του επέτρεψε να κυνηγήσει τα όνειρά του και να φοιτήσει σε κάποιο τεχνολογικό ίδρυμα.

Πολέμησε, τραυματίστηκε βαριά, αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του λοχία το 1945, και στη συνέχεια εργάστηκε ως οδηγός. Το 1948 εργάστηκε ως μηχανικός στην αυτοκινητοβιομηχανία Διεθνής Κομμουνιστική Νεολαία (KIM), μια αυτοκινητοβιομηχανία στη Ρωσία που αποτελεί τον πρόγονο της Moskvitch, με το πάθος του για την αυτοκίνηση να τον βοηθά να ανελιχθεί σε επικεφαλής του εργοστασίου και να αποφοιτήσει από το Κρατικό Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ιδρυτής KamAZ

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 1969, ο Lev Vasiliev έφτασε στην πόλη Naberezhnye Chleny ώστε να διατελέσει γενικός διευθυντής του δικτύου εργοστασίων παραγωγής heavy-duty diesel φορτηγών -πρόγονος της KamΑΖ.

Υπό την ηγεσία του (1969-1981), η KamAZ κατάφερε να δημιουργήσει μια γιγαντιαία γραμμή παραγωγής, και να εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους κατασκευαστές βαρεών οχημάτων.

Γρήγορα η KamAZ είχε στην κατοχή της 7 σύγχρονα εργοστάσια, διαθέτοντας έναν πλήρη κύκλο παραγωγής βαρεων φορτηγών: Από την τήξη μετάλλων και τη χύτευση εξαρτημάτων για φορτηγά έως τη συναρμολόγηση των οχημάτων. Σημειώνεται ότι μόνο το διάστημα 1976-1981, η KamAZ παρήγαγε πάνω από 243.000 φορτηγά.

εργοστάσιο της Kamaz
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα η KamAZ αποτελεί έναν από τους κορυφαίους κατασκευαστές στη Ρωσία και λογίζεται ως το καμάρι της πόλης Naberezhnye Chleny. Η εταιρεία δημιούργησε δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και οδήγησε στη γιγάντωση της πόλης, η οποία κάθε χρόνο αύξανε τον πληθυσμό της ανά περίπου 30-40 χιλιάδες κατοίκους. Ενδεικτικά, πριν την ίδρυση της KamAZ ο πληθυσμός ήταν 27.000 κάτοικοι, ενώ σήμερα ανέρχεται σε μισό εκατομμύριο.Το 1977 ο Vasiliev τιμήθηκε με το παράσημο του Ήρωα της Σοσιαλιστικής Εργασίας για την άνοδο της KamAz.

Σημειώνεται ότι η KamΑZ έχει γράψει το όνομά της με χρυσά γράμμα και στο Rally Dakar, κατακτώντας δεκάδες τίτλους.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ