Πάσο Καλιακούδας: Πού βρίσκεται ο δρόμος-εφιάλτης με τις αμέτρητες παγίδες

Πάσο Καλιακούδας

Μόνο για τους μυημένους στα μυστικά της εκτός δρόμους οδήγησης προσφέρεται ένα χωμάτινο πέρασμα στην Ευρυτανία, που βρίθει από κακώς κείμενα.

Η χώρα μας είναι ξακουστή σε όλο τον κόσμο για τις μεθυστικής ομορφιάς ακτές με τα κρυστάλλινα νερά σε Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος. Η Ελλάδα, ωστόσο, βρίθει και ορεινούς όγκους που όσο άγνωστοι και αν είναι, εφόσον τους συναντήσεις είναι αδύνατο να μην «αφεθείς» στην επιβλητική τους όψη.

Ένας τέτοιος ορεινός όγκος είναι και η Καλιακούδα, στο νομό Ευρυτανίας, η οποία διαχωρίζει τους μεγάλους ορεινούς όγκους των Βαρδουσίων, του Τυμφρηστού και του Παναιτωλικού, ενώ θα μπορούσε να θεωρηθεί και «κομμάτι» των προαναφερθέντων βουνών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πάσο Καλιακούδας

Κατά τη «γέννηση» της Καλιακούδας, η φύση ήταν γενναιόδωρη, προικίζοντάς τη με πλούσια ομορφιά. Εκεί, επίσης, θα συναντήσεις και ένα σπάνιο, για τα ελληνικά -και όχι μόνο- δεδομένα «μονοπάτι» - έναν χωμάτινο δρόμο που σκαρφαλώνει στη νότια ράχη της Καλιακούδας, ξεκινώντας από το ρέμα Κρικελιώτη και το φαράγγι Πάντα Βρέχει.

Στο μεγαλύτερο τμήμα της, η ανάβαση -το πάσο της Καλιακούδας- είναι ένας χωμάτινος δρόμος, ο οποίος απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή για όσα οχήματα δεν είχαν την τύχη να έχουν αυξημένη απόσταση από το έδαφος και σύστημα τετρακίνησης.

Πάσο Καλιακούδας
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την επικινδυνότητα του ορεινού περάσματος, πέρα από το σαθρό τερέν, ενισχύει το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με ένα αρκετά στενό «μονοπάτι» σε ελάχιστα σημεία του οποίου μπορούν να χωρέσουν δύο οχήματα.

Στην περίπτωση, βέβαια, που επιδείξει κανείς την προσήκουσα υπομονή και προσοχή, η θέα από το διάσελο της Καλιακούδας, σε υψόμετρο περίπου 1.730 μέτρων πρόκειται να τον αποζημιώσει.

Πάσο Καλιακούδας

Σημειώστε ότι κατά τη χειμερινή περίοδο, το χιόνι και ο πάγος κάνουν συχνά-πυκνά την εμφάνισή τους, συνεπώς καλό θα ήταν τα μη κατάλληλα προετοιμασμένα οχήματα και οι μη έμπειροι σε εκτός δρόμου αποστολές οδηγοί να μην επιλέγουν τη συγκεκριμένη διαφρομή.

Για αυτούς ενδείκνυνται οι πιο ήπιες καιρικές συνθήκες. Μόνο εφόσον έχουν σύμμαχό τους τον καιρό θα μπορέσουν να απολαύσουν την εμπειρία που προσφέρει ένα από τα πλέον απαιτητικά ορεινά περάσματα της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ