Παρκάρεις το αυτοκίνητο στο supermarket -Έτσι χάνεις το δίπλωμα και πληρώνεις πρόστιμο έως 2.000 ευρώ

Η στάθμευση σε ιδιωτικό χώρο μπορεί να επιφέρει πρόστιμο ύψους έως 2.000 ευρώ αν φανούμε εξαιρετικά απρόσεκτοι και γυρίσουμε την πλάτη στην κοινή λογική.
Ένα debate που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στον μαγικό κόσμο του Διαδικτύου έφερε εκ νέου στο προσκήνιο της επικαιρότητας ένα ερώτημα που απασχολεί χιλιάδες οδηγούς σε όλη την Ελλάδα.
Κι αυτό γιατί δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οδηγοί που εξακολουθούν να επιδεικνύουν την αντικοινωνική τους συμπεριφορά ακόμα και όταν βρίσκονται στο parking ενός πολυκαταστήματος ή supermarket, σταθμεύοντας το όχημά τους στην πιο βολική για εκείνους θέση.
BUY NOW
Αδιαφορώντας για το αν αυτή η θέση προορίζεται για άτομα με κινητικά προβλήματα, για οικογένειες με μικρά παιδιά ή ακόμα και για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Το ερώτημα που προκύπτει, λοιπόν, σε αυτήν την περίπτωση είναι αν οι συγκεκριμένοι οδηγοί είναι εφικτό να τιμωρηθούν από την τροχαία ή αν μια τροχονομική παράβαση σε έναν ιδιωτικό χώρο στάθμευση δεν έγκειται στην αρμοδιότητα των αρχών.
Όπως έχουμε σημειώσει και στο παρελθόν, οι χώροι στάθμευσης καταστημάτων, είτε αυτοί είναι υπαίθριοι είτε στεγασμένοι (κλειστοί), θεωρούνται ιδιωτικοί χώροι και όχι δημόσιοι, ακόμα και σε εκείνη την περίπτωση που υπάρχει σήμανση, αντίστοιχη εκείνης του δημόσιου οδικού δικτύου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αστυνομικές αρχές δεν μπορούν να βεβαιώσουν κάποια παράβαση, ακόμα κι αυτή σχετίζεται με την κατάληψη κάποιας θέσης ΑΜΕΑ.

Εδώ βέβαια μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι αν ο χώρος στάθμευσης έχει ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό παύει να είναι… αυστηρά ιδιωτικός, αφήνοντας έστω και ένα μικρό παράθυρο στις αστυνομικές αρχές να βεβαιώσουν μια παράβαση.
Αν μάλιστα η παράβαση μπορεί να χαρακτηριστεί αντικοινωνική, τότε οι αρχές έχουν ένα επιπλέον κίνητρο ώστε να προχωρήσουν στις σχετικές κυρώσεις, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα παρέμβασης.
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι σε ορισμένους χώρους στάθμευσης, οι οδηγοί ενημερώνονται με πινακίδες ότι στο parking ισχύουν οι διατάξεις του Κ.Ο.Κ και προφανώς οι ποινές που προβλέπονται σε περίπτωση κάποιας παράβασης.

Μιλώντας για ποινές, η παράνομη κατάληψη θέσης ΑΜΕΑ επισύρει πρόστιμο 150 ευρώ, αφαίρεση άδειας οδήγησης και πινακίδων για 60 ημέρες, ενώ το όχημα απομακρύνεται επί τόπου. Οι κατά συρροή παραβάτες, ωστόσο, δεν την γλιτώνουν με τη συγκεκριμένη ποινή.
Σε περίπτωση διάπραξης της ίδιας παράβασης για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα 5 ετών, στον παραβάτη οδηγό επιβάλλονται διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ και το διοικητικό μέτρο της αφαίρεσης της άδειας οδήγησης για 180 ημέρες.
Σε περίπτωση διάπραξης της ίδιας παράβασης για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα 5 ετών από την αμέσως προηγούμενη παράβαση, τότε ο οδηγός τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ, ενώ το δίπλωμα οδήγησης αφαιρείται για 1 έτος.
Διαβάστε επίσης: