Παρίσι: Σε εφαρμογή το όριο ταχύτητας των 30 km/h

Παρίσι κίνηση

Στην πλειοψηφία των δρόμων της γαλλικής πρωτεύουσας εφεξής απαγορεύεται η κίνηση των αυτοκινήτων με ταχύτητα μεγαλύτερη των 30 km/h, με σκοπό την «ήπια κινητικότητα» για τη μείωση των ατυχημάτων και του θορύβου.

Η απαγόρευση, που εφαρμόζεται ήδη από τις 30 Αυγούστου 2021, εντάσσεται επίσης στο όραμα της Δημάρχου του Παρισιού, Anne Hidalgo, να περιορίσει τους δημόσιους χώρους της πόλης που καταλαμβάνονται από αυτοκίνητα κι έτσι να αυξήσει το διαθέσιμο χώρο για τους πεζούς και τους επισκέπτες.

Στο ίδιο πλαίσιο, πολλές από τις λεωφόρους της «πόλης του φωτός» έχουν ήδη περιοριστεί σε μία λωρίδα, ή έχουν μετατραπεί αποκλειστικά σε πεζόδρομους. Παράλληλα, αυξάνονται οι ποδηλατόδρομοι, και πληθαίνουν οι επιλογές μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ποινή για την παράβαση του ορίου ταχύτητας των 30 km/h θα είναι χρηματικό πρόστιμο και επιβάρυνση με δύο πόντους του διπλώματος του οδηγού. Το συγκεκριμένο όριο, πάντως, δεν θα ισχύει στη διάσημη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων (Avenue des Champs-Elysees), ούτε στον περιφερειακό του Παρισιού, όπου η επιτρεπόμενη ταχύτητα θα παραμείνει στα 70 km/h.

Σημειώνεται ότι το ίδιο όριο των 30 km/h, με τους ίδιους σκοπούς, έχει εφαρμοστεί ήδη και σε άλλες 200 πόλεις της Γαλλίας -και αναμένεται να υιοθετηθεί και στην τρίτη μεγαλύτερη της χώρας, Λυόν-, καθώς και της Ολλανδίας και της Ισπανίας. Το Λονδίνο ήδη έχει επιβάλλει όριο ταχύτητας 32 km/h, το οποίο έχει τύχει θετικής αποδοχής από τους κατοίκους της αγγλικής πρωτεύουσας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ