Έχεις παλιό δίπλωμα οδήγησης; -Πότε κινδυνεύεις με πρόστιμο 200 ευρώ

palio diploma odigisis prostimo

Με τσουχτερό πρόστιμο ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωποι όσοι έχουν το παλιό δίπλωμα οδήγησης και αυτό έχει υποστεί φθορές.

Τη μορφή πλαστικοποιημένης κάρτας έχουν εδώ και αρκετά χρόνια τα διπλώματα με τα οποία εφοδιάζονται οι επιτύχοντες στις εξετάσεις οδήγησης, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν τη δυνατότητα να τα περάσουν στο κινητό τους.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί από τους οδηγούς διατηρούν ακόμα την παλιού τύπου άδεια οδήγησης (τρίπτυχο έγγραφο) η οποία ως γνωστόν δεν φέρει τις ίδιες δικλείδες ασφαλείας με τις πλαστικοποιημένες κάρτες.

Ένα ακόμα μειονέκτημα των παλιών διπλωμάτων είναι το γεγονός ότι είναι ευάλωτα στη φθορά, με αποτέλεσμα να ενέχει ο κίνδυνος να αλλοιωθούν τα στοιχεία τους έτσι να μην είναι εύκολος ο έλεγχός τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
φθαρμένο δίπλωμα οδήγησης

Σε αυτή την περίπτωση, ο κάτοχος του φθαρμένου διπλώματος συνιστάται να προβεί στην αντικατάσταση του διπλώματός του, μιας και η αλλοίωση των στοιχείων ισοδυναμεί με ληγμένη άδεια οδήγησης και ως εκ τούτου ελλοχεύει ο κίνδυνος επιβολής τσουχτερού προστίμου.

Ειδικότερα, όπως ορίζεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 50 (Νόμος 4155/2013), «η άδεια οδήγησης ή οι επιμέρους κατηγορίες της παύουν αυτοδικαίως να ισχύουν εφόσον:

α. λήξει η χρονική ισχύς τους ή
β. ο ενδιαφερόμενος παύει να πληροί τις ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές σωματικής και διανοητικής ικανότητας του Παραρτήματος ΙΙΙ ή
γ. το έντυπο της άδειας οδήγησης έχει φθαρεί ή έχει αλλοιωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι δυσχερής ο έλεγχος των στοιχείων της».

Σε περίπτωση, λοιπόν, που το δίπλωμα οδήγησης έχει φθαρεί υπερβολικά με αποτέλεσμα να μην φαίνονται ευκρινώς τα στοιχεία του κατόχου (π.χ. φωτογραφία ή όνομα) η αντικατάστασή του είναι απαραίτητη. Αυτό διότι σε περίπτωση ελέγχου, το πρόστιμο που θα επιβληθεί ανέρχεται σε 200 ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαδικασία αντικατάστασης βήμα-βήμα

Η αίτηση για αντικατάσταση διπλώματος λόγω φθοράς γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr (πατήστε εδώ).

Θα χρειαστεί:

  • να συμπληρώσετε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
  • να επισυνάψετε φωτογραφία σας και δείγμα της υπογραφής σας (δίνεται η δυνατότητα χρήσης του myphoto)
  • το κατάλληλο παράβολο (η εφαρμογή σας οδηγεί στην έκδοση και πληρωμή του)
  • να συμπληρώσετε το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο (e-mail) και το τηλέφωνό σας
  • Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα λάβετε ενημερωτικό ηλεκτρονικό μήνυμα.

Την άδεια θα την παραλάβετε εσείς ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός σας από την Περιφέρεια, παραδίδοντας την άδεια οδήγησης παλιού τύπου.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ