Opel Kadett και Astra: 85 χρόνια κυριαρχίας

Opel Astra Kadett history

Η έκτη γενιά Opel Astra είναι ένα νέο ορόσημο στη συμπαγή κατηγορία και συνεχίζει μία παράδοση που ξεκίνησε πριν από 85 χρόνια.

Το 1936, η Opel ήταν ο πρώτος Γερμανός κατασκευαστής που παρουσίασε ένα προσιτό, οικογενειακό συμπαγές αυτοκίνητο με το όνομα Kadett. Η ιδέα μιας κατηγορίας συμπαγών μοντέλων αναπτύχθηκε τόσο γρήγορα τα χρόνια του γερμανικού οικονομικού θαύματος (“Wirtschaftswunder”) ώστε η Opel, το 1962, κατασκεύασε ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής ειδικά για το Kadett στο Bochum, Γερμανία.

Το δεύτερο μυστικό της επιτυχίας ήταν «δεν επαναπαυόμαστε στις δάφνες μας». Κάθε νέα γενιά έφερνε περισσότερες καινοτομίες, όπως ο υγρόψυκτος, τετρακύλινδρος κινητήρας του Kadett A (1962), το συναρπαστικό, αεροδυναμικό αμάξωμα του Kadett E (1984) ή το σύστημα προσαρμοζόμενου εμπρόσθιου φωτισμού (AFL) του Astra H (2004).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα η ιστορία επαναλαμβάνεται. Με την τολμηρή και καθαρή σχεδίαση καθώς και με την προηγμένη τεχνολογία του νέου Astra – συμπεριλαμβανομένου ενός plug-in υβριδικού συστήματος κίνησης – η Opel ξεκινά μία νέα εποχή στη συμπαγή κατηγορία.

Το 1936 Kadett διαθέτει επαναστατικό αυτοφερόμενο αμάξωμα από χάλυβα

Opel Kadett

Η παράδοση της Opel ως κυρίαρχη δύναμη στη συμπαγή κατηγορία ξεκίνησε με το πρώτο Opel Kadett το 1936. Μετά το Olympia, το πρώτο Γερμανικό όχημα μαζικής παραγωγής με αυτοφερόμενο αμάξωμα από χάλυβα, το Kadett χρησιμοποίησε επίσης αυτή την επαναστατική τεχνολογία. Αυτή η δομή έχει πολλά πλεονεκτήματα συγκριτικά με το κλασικό ξύλινο αμάξωμα με ξεχωριστό πλαίσιο, όπως μικρότερο βάρος για βελτιωμένες επιδόσεις και κατανάλωση, μεγαλύτερη ασφάλεια χάρη στο άκαμπτο κλωβό επιβατών και χαμηλότερο κέντρο βάρους.

Opel Kadett
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα πλεονεκτήματα του Kadett A (1962-1965) ήταν ο ζωηρός κινητήρας 1.0L, ο μεγάλος χώρος αποσκευών και οι άφθονοι χώροι στο εσωτερικό για τους επιβάτες. Η συνταγή της επιτυχίας περιλάμβανε επίσης ένα συστατικό σπάνιο στον ανταγωνισμό. Η τάπα του ρεζερβουάρ βρισκόταν εκτός και όχι μέσα στο χώρο αποσκευών, διευκολύνοντας την αποθήκευση αποσκευών. Με την ατάκα «δεν θα σας μυρίσει ποτέ βενζίνη στο χώρο αποσκευών» οι διαφημιστές της Opel έστελναν ένα χιουμοριστικό μήνυμα στους ανταγωνιστές στο Wolfsburg.

Opel Kadett

Η συμπαγής κατηγορία της Opel σηματοδότησε μία νέα εποχή με το Kadett D (1979-1984). Αντί για πίσω κίνηση, το νέο μοντέλο διέθετε για πρώτη φορά εμπρόσθια κίνηση (FWD) «made by Opel». Η εγκάρσια τοποθέτηση του κινητήρα εξοικονομούσε χώρο με αποτέλεσμα η διάταξη εσωτερικού να αποτελεί πρότυπο ευρυχωρίας. Αν και το νέο μοντέλο ήταν μικρότερο σε μήκος από τον προκάτοχό του, το εσωτερικό του ήταν μεγαλύτερο και προσέφερε σημαντικά περισσότερο χώρο από πολλούς ανταγωνιστές του Kadett.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Astra F ενσαρκώνει το πνεύμα της εποχής τη δεκαετία του 1990

Opel Astra

Όταν το Opel Astra F γιόρτασε την παγκόσμια πρεμιέρα του το 1991, ήταν μία εποχή μεγάλων αλλαγών. Η έβδομη γενιά του συμπαγούς μοντέλου της Opel ενσάρκωνε το πνεύμα της εποχής όπως κανένα άλλο αυτοκίνητο. Απέκτησε όχι μόνο νέο όνομα – Astra, όπως το βρετανικό αντίστοιχο μοντέλο της Vauxhall – αλλά και πληθώρα νέων συστημάτων ασφαλείας. Το υψηλό επίπεδο ανακυκλωσιμότητας έδειχνε την έμφαση στην περιβαλλοντική συμβατότητα.

Το Astra F δεν ήταν μόνο ένα μοντέλο μεγάλων αλλαγών, αφού παραμένει best-seller της Opel μέχρι σήμερα: Ο Γερμανός κατασκευαστής κατασκεύασε περίπου 4.13 εκατομμύρια οχήματα μεταξύ 1991 και 1997.

Η νέα έκτη γενιά Astra κάνει ένα  τολμηρό βήμα στο μέλλον

Opel Astra
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με το νέο Astra, η Opel ξεχωρίζει για μία ακόμα φορά στο κατώφλι μιας νέας εποχής στη συμπαγή κατηγορία. Το διοξείδιο του άνθρακα CO2 είναι το νέο νόμισμα στη βιομηχανία αυτοκινήτου, επομένως η ηλεκτροκίνηση είναι το μυστικό για τη μείωση των καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ως εκ τούτου, το Astra διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο εξηλεκτρισμό της γκάμας της μάρκας – η 11η γενιά του συμπαγούς μοντέλου της Opel θα διατίθεται για πρώτη φορά ως plug-in υβριδικό με δύο επίπεδα επιδόσεων.

Το Astra ενσαρκώνει επίσης ένα ισχυρό σχεδιαστικό μήνυμα για την Opel, το επόμενο βήμα στην εφαρμογή της νέας τολμηρής και καθαρής σχεδιαστικής φιλοσοφίας του Γερμανού κατασκευαστή. Το νέο ‘πρόσωπο’ Vizor, οι μυώδεις θόλοι των τροχών και οι μινιμαλιστικές επιφάνειες εκφράζουν μία σπορ και γεμάτη αυτοπεποίθηση προσωπικότητα. Το οδηγοκεντρικό Pure Panel υπόσχεται μία νέα συναισθηματική εμπειρία.

Ογδόντα πέντε χρόνια μετά το πρώτο Kadett, σύμφωνα με την παράδοση των προκατόχων του, το νέο Opel Astra κάνει ένα τολμηρό βήμα στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ