Οι 5 σπουδαιότερες αυτοκινητικές τεχνολογίες του 2022

Cadillac Innerspace

Παρότι τα απόνερα της πανδημίας δεν είχαν εξαφανιστεί το 2022, ούτε η κρίση έλλειψης των microchips, εμφανίστηκε πληθώρα τεχνολογιών που αποκαλύπτουν το μέλλον της οδήγησης. Εξετάζουμε τις 5 πιο σημαντικές.

Στην πανδημία και τα microchips θα πρέπει να προσθέσουμε και την τεράστια αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, καθώς και τις ραγδαίες πληθωριστικές τάσεις στην Ευρώπη - την ώρα που η οικονομία, και μαζί η αυτοκινητοβιομηχανία, προσπαθούσαν να επιστρέψουν στην προ-κορονοϊού «κανονικότητα».

Στην αναζήτηση της «κανονικότητας» αυτής οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι παγκόσμιοι κολοσσοί των ηλεκτρονικών και λογισμικών κατάφεραν να εξελίξουν και να παρουσιάσουν νέες ιδέες και καινοτομίες για το εγγύς μέλλον της οδηγικής εμπειρίας. Οι πέντε πιο σημαντικές είναι οι παρακάτω:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Harman Ready Care - Παρατήρηση συμπεριφοράς του οδηγού
Χρησιμοποιοώντας τεχνητή νοημοσύνη και πληθώρα αισθητήρων στην καμπίνα, το σύστημα Harman Ready Care διαγιγνώσκει διαρκώς την κατάσταση του οδηγού και τη γνωστική απόσπαση της προσοχής του, Διαπιστώνει όχι μόνο τις ενδεχόμενες τάσεις υπνηλίας, αλλά και μετρά την απόκριση στο στρες κατά την οδήγηση χρησιμοποιώντας δεδομένα νευροεπιστήμης.

Εν συνεχεία, ταξινομεί τις πληροφορίες που συλλέγει σύμφωνα με προκαθορισμένους κανόνες, και αναλόγως επιλέγει την κατάλληλ διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει ο οδηγός μέχρι τον προορισμό του - μια διαδρομή λιγότερο ανιαρή ή χαμηλότερου στρες. Επίσης, ανάλογα με το πόσο νυστάζει ο οδηγός, προσαρμόζει τις ρυθμίσεις HVAC, το ηχοσύστημα και τα φώτα καμπίνας.

YankTech - Ασύρματη φόρτιση
Πρόκειται για τη δυνατότητα φόρτισης όλων των συσκευών στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, από όλους τους επιβάτες, χωρίς την ανάγκη εξοπλισμού - όπως των καλωδίων φόρτισης. Οι επιβάτες δεν χρειάζεται να βάζουν τα τηλέφωνά τους σε ειδικές πλάκες φόρτισης ή κάτι παρόμοιο, καθώς η φόρτισή τους θα ξεκινά από τη στιγμή της ειδόσου τους στην καμπίνα. Η ιδέα αυτή δεν είναι καινούρια: την έχει διερευνήσει η Apple για το νέο iPhone, αλλά την απέρριψε λόγω κόστους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα, η εταιρεία YankTech υποστηρίζει ότι βρήκε τη λύση για τη μαζική επέκταση της ιδέας: χρησιμοποιώντας δική του κεραία και ενισχυτή, το σύστημα επιτρέπει σε οποιαδήποτε συσκευή στο εσωτερικό του αυτοκινήτου να φορτίζει ασύρματα - προφανώς εάν η συσκευή υποστηρίζει την ασύρματη φόρτιση εξαρχής. Η τεχνολογία έχει ήδη περάσει με επιτυχία τις δοκιμές ακτινοβολίας, και διαθέτει λειτουργία power-on-demand - που σημαίνει ότι οι επιβάτες των αυτοκινήτων μπορούν εύκολα να μπλοκάρουν την ασύρματη φόρτιση εάν δεν επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν.

Cadillac InnerSpace - Η μεταμόρφωση του εσωτερικού
Το InnerSpace της Cadillac εισήγαγε στην αυτοκίνηση, στην έκθεση CES του 2022, την επαναστατική ιδέα της μεταμόρφωσης του εσωτερικού. Το πολυτελές, ηλεκτρικό και αυτόνομο διθέσιο αμερικανικό πρωτότυπο διαθέτει οθόνη 55 ιντσών σε όλο το πλάτος του ταμπλό, μετατρέποντας το InnerSpace σε πολυτελές σαλόνι με ρόδες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φυσικά, από την καμπίνα απουσιάζει το τιμόνι και τα πεντάλ της οδήγησης, για τα αυτόνομα αυτοκίνητα επιπέδου 5 του μέλλοντος. Η τεράστια οθόνη συνοδεύεται από μια σειρά καινοτόμων μέχρι τρελών ιδεών, όπως η αντικατάσταση των χειρολαβών των θυρών με φωτεινές γραμμές LED.

BMW iX Flow - Το αυτοκίνητο που αλλάζει χρώμα
Πριν από ένα χρόνο στη CES του Λας Βέγκας η BMW εξέπληξε τον κόσμο με ένα ασυνήθιστο πρωτότυπο iX: δεν ήταν σαν κανένα άλλο, καθώς μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα είχε τη δυνατότητα να αλλάζει το χρώμα του αμαξώματός του, σαν χαμαιλέοντας. Η νέα αυτή τεχνολογία χρησιμοποιεί να ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα μελάνης, ενσωματωμένο στο κέλυφος του αμαξώματος.

Λόγω των αρχικών περιορισμών της τεχνολογίας, το σύστημα πετύχαινε προς το παρόν μόνο αποχρώσεις του γκρι, από το μαύρο ως το λευκό, αλλά η ιδέα αυτή αναμένεται να έχει εξελιχθεί σημαντικά έκτοτε, ενσωματώνοντας περισσότερα χρώματα και διαφορετικές εφαρμογές. Τα οφέλη της τεχνολογίας αυτής συνδέονται με τη συλλογή του ηλιακού φωτός, είτε για την καλύτερη απορρόφησή του είτε για την αντανάκλασή του τις πολύ ζεστές ημέρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

CarPlay νέας γενιάς
Το γνωστό μας σύστημα CarPlay για τη συνδεσιμότητα του smartphone με το αυτοκίνητο πέρασε στην επόμενη γενιά του, και αναμένεται να λανσαριστεί μέσα στο 2023. Η νέα αυτή γενιά του μπορεί να ενσωματωθεί στο αυτοκίνητο σε βαθύτερο επίπεδο. Είτε να αποκτήσει πρόσβαση σε περισσότερες λειτουργίες -όπως, π.χ., στο σύστημα κλιματισμού- είτε καταλαμβάνοντας όλες τις οθόνες σε αυτοκίνητα που διαθέτουν περισσότερες από μία.

Κατά συνέπεια, το νέο CarPlay μπορεί να προσφέρει πιο διαδραστική εμπειρία αλληλεπίδρασης με τον οδηγό, και να προβάλλει σε θέσεις καλύτερης ορατότητας τις εφαρμογές του. Στην πράξη, η λειτουργία του αναμένεται να αποδειχθεί μέσα στο 2023, που θα κάνει το ντεμπούτο του σε επιλεγμένα αυτοκίνητα του νέου έτους που έρχεται.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ