Ρομπότ δοκιμάζουν τα νέα Ford σε ακραίες συνθήκες

Ford Bronco Testing

Η Ford έδωσε τα ονόματα των θρύλων Carroll Shelby και Ken Miles, δημιουργών του προπατορικού GT40, στα δύο ρομπότ που εξελίσσουν τα νέα της αυτοκίνητα σε συνθήκες που δύσκολα θα άντεχε ένας άνθρωπος.

Παραδείγματος χάριν, το εργοστάσιο Weather Factory στην Κολωνία της Γερμανίας δημιουργεί -σε ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον- τις συνθήκες που θα συναντούσε κανείς στη Σιβηρία, στις κορυφές των Άλπεων ή στην έρημο Σαχάρα. Στις προσομοιώσεις αυτές η θερμοκρασία φτάνει σε ακραία σημεία, από τους -40 μέχρι και τους 80 βαθμούς Κελσίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να άντεχε ένας δοκιμαστής τέτοιου είδους προκλήσεις, θερμοκρασίας και πιέσεων. Θα χρειαζόταν δίπλα του ιατρική υποστήριξη και εξοπλισμό, και φυσικά δεν θα μπορούσε να αποδόσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για αυτό το λόγο η Ford δημιούργησε δύο ρομπότ για να εκτελούν το έργο της οδήγησης.

Και εδώ έρχονται τα ρομπότ Shelby και Miles, οι δύο μηχανικοί δοκιμαστές της εταιρείας του μπλε οβάλ που μπορούν να αντέξουν τα πάντα χωρίς καν να ιδρώσουν ή να χρειαστεί να κάνουν διάλειμμα για φαγητό. Πήραν το όνομά τους από τους ιδιοφυείς δημιουργούς του GT40, κομβικούς στη μεγάλη επιτυχία του τελευταίου στις 24 Ώρες του LeMans και τους αγώνες αντοχής της δεκαετίας του 1960.

Τα ρομπότ μπορούν, ακριβώς όπως και ο άνθρωπος, να χειριστούν τα πεντάλ, τον επιλογέα ταχυτήτων και το τιμόνι του αυτοκινήτου, και φυσικά να εκτελέσουν ορισμένες παράτολμες δοκιμές χωρίς το ρίσκο τραυματισμού ενός ανθρώπου.

Η Ford εξακολουθεί ταυτόχρονα να δοκιμάζει τα αυτοκίνητά της με ανθρώπους, στο βουνό Grossglockner της Αυστρίας ή στην περιοχή Arjeplog της Σουηδίας - αλλά με τoyw Shelby και Miles είναι διαφορετικά: «Όταν το ρομπότ καθίσει στη θέση του οδηγού, μπορούμε να κάνουμε δοκιμές όλη τη νύχτα χωρίς να ανησυχούμε ότι ο οδηγός θα χρειαστεί ένα σάντουιτς ή να κάνει ένα διάλειμμα για τουαλέτα», είπε ο Frank Seelig, επικεφαλής των δοκιμών στην αεροσήραγγα της Ford Ευρώπης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ