Οι νέοι οδηγοί βλέπουν video όταν οδηγούν - Τι δείχνει νέα έρευνα

video-car

Το ίδρυμα Vinci Autoroutes κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς καταγράφεται υιοθέτηση επιθετικών συμπεριφορών στο τιμόνι.

Άκρως ανησυχητικά χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα της έρευνας του γαλλικού ιδρύματος Vinci Autoroutes καθώς καταγράφεται άνοδος των επικίνδυνων συμπεριφορών πίσω από το τιμόνι, πολλοί νέοι δεν χρησιμοποιούν ζώνη ασφαλείας και κάποιοι βλέπουν video στο smartphone τους κατά την διάρκεια της οδήγησης!

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 11 ευρωπαϊκές χώρες στην οποία συμμετείχαν 12.400 άτομα και συλλέχθηκαν πολύτιμα στοιχεία για την συμπεριφορά των Ευρωπαίων πίσω από το τιμόνι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα ευρήματα του το 13ου Βαρόμετρου Υπεύθυνης Οδήγησης του γαλλικού ιδρύματος Vinci Autoroutes οι κάτω των 35 ετών Ευρωπαίοι υιοθετούν πολύ περισσότερο επικίνδυνες συμπεριφορές στο τιμόνι σε σχέση με τον μέσο όρο των οδηγών.

Τα αποτελέσματα ενοχοποιούν κυρίως τους νεαρούς άνδρες που χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο σε σχέση με τον μέσο όρο το smartphone ενώ οδηγούν. Μάλιστα, το 23% εξ αυτών βλέπει βίντεο την ώρα που οδηγεί.

Περί το ένα τρίτο των οδηγών της ηλικιακής κατηγορίας 16 έως 24 ετών «αποφεύγει την χρήση ζώνης ασφαλείας», αν και υποχρεωτική σε όλες ευρωπαϊκές χώρες.

Άλλο εύρημα της έρευνας είναι η γενικευμένη χρήση του τηλεφώνου με Bluetooth. Το 56% των οδηγών δηλώνει ότι χρησιμοποιεί το τηλέφωνο στο τιμόνι και τα δύο τρίτα εξ αυτών «δεν θεωρούν ότι πρόκειται για επικίνδυνη πρακτική».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, το 18% των οδηγών δηλώνει ότι λίγο έλειψε να έχει ατύχημα εξαιτίας της χρήσης του τηλεφώνου μέσω Bluetooth.

Η κατανάλωση ναρκωτικών ουσιών, αλκοόλ ή φαρμάκων πριν από την οδήγηση είναι πολύ πιο εκτεταμένη μεταξύ των νέων, κυρίων των ανδρών.

Αν το 7% των οδηγών δηλώνει ότι έχει οδηγήσει σε κατάσταση μέθης αυτήν την χρονιά, το ποσοστό ανεβαίνει στο 20% στους κάτω των 35 ετών.

Το ίδιο ισχύει για την χρήση κάνναβης ή άλλης ουσίας και μάλιστα το 5% των ερωτηθέντων λέει ότι έχει οδηγήσει υπό την επήρεια, αλλά στην κατηγορία κάτω των 35 ετών το ποσοστό ανεβαίνει στο 17%.

Η παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας είναι εκτεταμένη, σε σχέση με τα προηγούμενα βαρόμετρα. Το 22% των οδηγών δηλώνει ότι δεν χρησιμοποιεί ζώνη ασφαλείας πάντοτε. Στους κάτω των 35 ετών, το ποσοστό διαμορφώνεται στο 30%.

Σε ό,τι αφορά το όριο ταχύτητας, σχεδόν εννέα στους δέκα οδηγούς (84%) δηλώνουν ότι «το υπερβαίνουν κατά λίγα χιλιόμετρα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το ίδρυμα Vinci autoroute, αυτή η αποχαλίνωση οδηγεί στην αύξηση της ανάρμοστης συμπεριφοράς, αφού το 52% των ερωτηθέντων «παραδέχεται ότι βρίζει άλλους οδηγούς».

Οι μισοί Ευρωπαίοι δηλώνουν ότι κορνάρουν νευρικά. Το 89% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει αισθανθεί φόβο στο τιμόνι εξαιτίας της επιθετικής συμπεριφοράς άλλων οδηγών, επίπεδο ρεκόρ από την δημιουργία του Βαρομέτρου.

Τέλος, όσον αφορά τον κίνδυνο υπνηλίας στο τιμόνι, οι καλές πρακτικές εξακολουθούν να εφαρμόζονται ανεπαρκώς. Για μακρινά ταξίδια, οι χρόνοι οδήγησης παραμένουν πολύ μεγάλοι αφού οι Γάλλοι οδηγούν κατά μέσο όρο 2 ώρες 56 πριν κάνουν ένα διάλειμμα. Για τους νέους ηλικίας 16 έως 24 ετών, το 57% από αυτούς παραδέχονται ότι συνεχίζουν να οδηγούν ακόμα και όταν αισθάνονται πολύ κουρασμένοι.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ