Γιατί στα καινούργια αυτοκίνητα οι κινητήρες σβήνουν εν κινήσει - Ο λόγος που συμβαίνει αυτό

Highway driving 1

Στην προσπάθεια περιορισμού της κατανάλωσης καυσίμου και των εκλυομένων ρύπων, ακόμα και η παραμικρή λεπτομέρεια μετράει. Και ένας κινητήρας που σβήνει, ακόμα και εν κινήσει, μόνο λεπτομέρεια δεν είναι.

Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν ένας κινητήρας που τίθεται εκτός λειτουργίας, ακόμα και εν κινήσει, μαρτυρά μια λιγότερο ή περισσότερο σημαντική βλάβη. Τη σήμερον ημέρα, η πλήρης αδρανοποίηση ενός κινητήρα αποτελεί μια συνήθεια η οποία μετατρέπεται σε λατρεία.

Γιατί όμως ένας σύγχρονος κινητήρας σβήνει και μάλιστα κατά τη διάρκεια που το όχημα εξακολουθεί να κινείται και πόσο μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά ή ακόμα και την ασφάλεια του αυτοκινήτου.

Γιατι σβήνει ο κινητήρας
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ορίζοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο ένας κινητήρας εσωτερικής καύσης μπορεί να διακόψει τη λειτουργία του ενώ το αυτοκίνητο παραμένει σε κίνηση. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό αποτελεί η ύπαρξη ενός υβριδικού συστήματος, έστω κι αν αυτό είναι ήπιας μορφής.

Ένα ακόμα στοιχείο που καθιστά εφικτή την αδρανοποίηση ενός κινητήρα είναι η παρουσία ενός αυτόματου κιβωτίου, το οποίο επιτρέπει την αυτόματη απεμπλοκή του συστήματος κίνησης από εκείνο της μετάδοσης, επιτρέποντας την ελεύθερη κύλιση του οχήματος.

Γιατι σβήνει ο κινητήρας

Προϋπόθεση για τα παραπάνω αποτελούν και οι κυκλοφοριακές συνθήκες, καθώς για να τεθεί εκτός λειτουργίας ένας κινητήρας επί της ουσίας σημαίνει ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν απαιτείται η συμβολή του για την κίνηση του οχήματος.

Η ικανότητα ενός πλήρως υβριδικού ή ήπια υβριδικό συνόλου να βγάζει από το παιχνίδι τον κινητήρα εσωτερικής καύσης εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα, καθώς ακόμα και στο ρελαντί καταναλώνεται καύσιμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γιατι σβήνει ο κινητήρας

Η μείωση της κατανάλωσης οδηγεί στον περιορισμό των ρύπων που εκλύονται στην ατμόσφαιρα και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος ενός οχήματος, με τα οφέλη ωστόσο να μην σταματούν εδώ, καθώς χαμηλότεροι ρύποι σημαίνουν και μικρότερες φορολογικές και μη επιβαρύνσεις.

Ας δούμε όμως αν η αδρανοποίηση ενός κινητήρα επηρεάζει την άνεση ή την ασφάλεια ενός οχήματος. Με δεδομένο ότι το όχημα εφοδιάζει με ένα ηλεκτρικό σύστημα, το οποίο έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει τις βασικές λειτουργίες ενός οχήματος, η λειτουργία του coasting με τον κινητήρα εκτός λειτουργίας, δεν επηρεάζει την εμπειρία του οδηγού ή των επιβατών ενός αυτοκινήτου.

Ναι μεν ο κινητήρας εσωτερικής καύσης σβήνει, ωστόσο, το ηλεκτρικό σύστημα διατηρεί την ικανότητα, έστω και για πεπερασμένο χρονικό διάστημα, να υποστηρίξει τη λειτουργία των συστημάτων άνεσης και ασφάλειας.

Γιατι σβήνει ο κινητήρας
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η υποβοήθηση στο σύστημα διεύθυνσης, όπως και στο σύστημα πέδησης, διατηρείται, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν περιορίζεται και η αποδοτικότητα του συστήματος κλιματισμού.

Μάλιστα το σύστημα ελέγχει διαρκώς την επάρκεια των ενεργειακών αποθεμάτων, θέτοντας σε λειτουργία των κινητήρα εσωτερικής καύσης τη στιγμή που δεν μπορεί πλέον να υποστηρίξει την ασφαλή κίνηση του οχήματος.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ