Οι νέοι εργάτες της Mercedes δεν είναι άνθρωποι - Τι σχεδιάζουν οι Γερμανοί

Τα νέα ρομπότ της Mercedes

Σημαντικές αλλαγές στη σύσταση του εργατικού της δυναμικού στο μέλλον προμηνύει η συμφωνία της Mercedes με την αμερικάνικη Apptronik για να χρησιμοποιήσει τα ανθρωπόμορφα ρομπότ της.

Στις εξαιρετικά δύσκολες και επικίνδυνες εργασίες που απατούν ακρίβεια και ταχύτητα, τα ρομπότ έχουν αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τον ανθρώπινο παράγοντα στις γραμμές παραγωγής εργοστασίων σε όλον τον κόσμο.

Πιστά στο όνομά τους που προέρχεται από την τσέχικη λέξη robota, η οποία σχετίζεται με την κουραστική χειρωνακτική εργασία, τα ρομπότ θα συνεχίσουν να αντικαθιστούν τον άνθρωπο και φυσικά δεν θα λείψουν ούτε από τα εργοστάσια των κατασκευαστών αυτοκινήτου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Mercedes κάνει το παραπάνω πραγματικότητα και συστήνει στο εργατικό της δυναμικό το Apollo, το ανθρωπόμορφο ρομπότ που έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί εργασίες στον ίδιο χώρο με ανθρώπους και να τους υποβοηθά, σε αντίθεση με τα βιομηχανικά ρομπότ που λειτουργούν σε χώρους όπου δεν επιτρέπεται η πρόσβαση.

Με ύψος 1,73 μ. και βάρος που φτάνει τα 72,5 κιλά το Apollo μπορεί να σηκώνει αντικείμενα με βάρος έως και 25 κιλών και να λειτουργεί για ένα διάστημα έως και τέσσερεις ώρες. Η συστοιχία μπαταριών που φέρει είναι αποσπώμενη και αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αποσυρθεί από την εργασία του για να επαναφορτιστεί, πρέπει απλά να αλλάξει μπαταρίες.

Στο πρώτο στάδιο της συνεργασίας μεταξύ της Mercedes και της Apptronik οι δύο εταιρείας θα εργαστούν από κοινού για να εντοπίσουν τις πιθανές χρήσεις του Apollo στις γραμμές παραγωγής των εργοστασίων των Γερμανών, σε «βαρετές, απαιτητικές και επαναληπτικές» όπως τις αποκαλούν εργασίες, για τις οποίες γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρουν εργατικό δυναμικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα ανθρωπόμορφα ρομπότ αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στην εφοδιαστική αλυσίδα για την μεταφορά εξαρτημάτων στη γραμμή παραγωγής, για τη συναρμολόγησή τους, ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιούν και ποιοτικό έλεγχο στα εξαρτήματα που μεταφέρουν.

Το Apollo έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με ασφάλεια κοντά σε ανθρώπους χάρη και στους αισθητήρες κίνησης που φέρει, ενώ έχει ενσωματωμένα και χαρακτηριστικά που του επιτρέπουν να επικοινωνεί, όπως είναι για παράδειγμα οι LED οθόνη στο «κεφάλι» του, αλλά και στα στρογγυλά LED που θυμίζουν μάτια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ