Αυτές είναι οι μπαριέρες που σώζουν ζωές (Video)

Μπαριέρες

H τεχνολογία στον τομέα της ενεργητικής και της παθητικής ασφάλειας των αυτοκινήτων έχει πραγματοποιήσει άλματα δεν ισχύει το ίδιο ωστόσο και για τα προστατευτικά κιγκλιδώματα που συναντάμε ακόμα και στους μεγαλύτερους οδικούς άξονες.

Τα προστατευτικά κιγκλιδώματα -οι γνωστές σε όλους μας μπαριέρες- δεν βρίσκονται εκεί μόνον για να ορίσουν τα όρια ενός δρόμου αλλά για να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες να βγούμε αλώβητοι από ένα ενδεχόμενο ατύχημα.

Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι τα τελευταία χρόνια οι τεχνολογίες ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο, δεν ισχύει το ίδιο για τις μπαριέρες οι οποίες συχνά-πυκνά αποδεικνύονται μοιραίες σε ένα τροχαίο δυστύχημα, καθώς όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν δείξει ότι μπορούν να ακολουθήσουν την εξέλιξη της τεχνολογίας και των οχημάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αλήθεια είναι ότι έχουν υπάρξει προσπάθειες και μάλιστα επιτυχημένες στην υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου στην κατασκευή των προστατευτικών κιγκλιδωμάτων, ώστε, να μη λειτουργούν... τιμωρητικά σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση, περιορίζοντας τις υλικές και όχι μόνο απώλειες.

Το παράδειγμα της μπαριέρας η οποία φέρει στο μέσο της κυλινδρικά στοιχεία είναι χαρακτηριστικό της αποτελεσματικότητας που μπορεί να επιτύχει ένας νέος τύπος κιγκλιδώματος, το οποίο εκτονώνει σε μεγάλο βαθμό την κινητική ενέργεια του οχήματος και τη δύναμη πρόσκρουσης περιορίζοντας στο ελάχιστο τον κίνδυνο ενός σοβαρού τραυματισμού.

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος τύπος μπαριέρας λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά και σε βαρέου τύπου οχήματα ή ακόμα και σε σχεδόν μετωπικές συγκρούσεις, γεγονός που αναδεικνύει τα πολλαπλά οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τη χρήση του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν είναι ωστόσο μόνο ο συγκεκριμένος τύπος μπαριέρας ο οποίος υπόσχεται την καλύτερη-αποτελεσματικότερη διαχείριση ενός ατυχήματος. Η δεύτερη περίπτωση κιγκλιδώματος είναι εκείνη που διαθέτει συρματόσκοινα συγκράτησης σε συνδυασμό με σταθερά σημεία στήριξης.

Τα διαχωριστικά κιγκλιδώματα χρησιμοποιούνται ήδη σε ορισμένες χώρες του πλανήτη, όπως στην Αυστραλία και ειδικότερα στην πολιτεία της Βικτώρια, μειώνοντας την πιθανότητας ενός σοβαρού τροχαίου ατυχήματος κατά 85%.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η διάδοση των οχημάτων ελευθέρου χρόνο αλλά και των ηλεκτροκίνητων τετράτροχων επιβάλλει την αναθεώρηση των προδιαγραφών κατασκευαστή των προστατευτικών κιγκλιδωμάτων, καθώς πέρα από την αύξηση του ύψος των αυτοκινήτων, καλούνται πλέον να διαχειριστούν πολύ μεγαλύτερα φορτία εξαιτίας του υψηλότερου βάρους των οχημάτων που κινούνται με την αποκλειστική χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ