Οι Κινέζοι της Geely απέκτησαν μερίδιο στη βρετανική Aston Martin

Aston Martin εξαγορά μετοχών από την Geely

Σε εξαγορά μετοχών της βρετανικής Aston Martin προχώρησε ο κινέζικος κολοσσός Zhejiang Geely Holding Group διευρύνοντας την επιρροή του σε ιστορικούς Ευρωπαίους κατασκευαστές.

Με έτος ίδρυσης το 1986, η κινέζικη Geely που μετρά λιγότερο από τέσσερεις δεκαετίες ζωής έχει καταφέρει να κάνει ήδη αισθητή την παρουσία της στα παγκόσμια δρώμενα των τεσσάρων τροχών.

Αν και ξεκίνησε με την εγχώρια παραγωγή ταπεινών scooters, ο κινέζικος όμιλος (πλέον) εταιρειών κατάφερε να γιγαντωθεί μέσα σε σύντομο σχετικά διάστημα διευρύνοντας τις δραστηριότητες του και στην κατασκευή αυτοκινήτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την τελευταία 10ετία ο Κινέζος κατασκευαστής έχει εξαπλώσει την επιρροή του και στην Ευρώπη, αφού ανάμεσα στις εταιρείες που έχει εξαγοράσει είναι οι Volvo, Lotus και smart. Οι Κινέζοι μάλιστα έχουν μακρόχρονη συνεργασία αλλά και ένα μικρό μερίδιο και στην Daimler AG.

Ο κινέζικος κολοσσός συνεχίζει να επεκτείνεται επί ευρωπαϊκού εδάφους «κοιτάζοντας» για μία ακόμη φορά στην Μ.Βρετανία με την Zhejiang Geely Holding Group (Geely Holding) να προχωρά τώρα σε εξαγορά πακέτου μετοχών της Aston Martin. Συγκεκριμένα οι Κινέζοι αγόρασαν το 7,6% επί του συνόλου των κοινών μετοχών της υπεραιωνόβιας βρετανικής εταιρείας.

Οι Κινέζοι είχαν προχωρήσει σε συνομιλίες με τους Βρετανούς και νωρίτερα μεσα στη χρονιά, ωστόσο αυτές δεν είχαν καρποφορήσει καθώς τότε οι ιθύνοντες της Aston Martin θεωρούσαν ότι η προσφορά της Geely δεν ήταν αρκετά ελκυστική για την άντληση κεφαλαίων και τις επενδυτικές τους ανάγκες.

Από ό,τι φαίνεται μέσα σε λίγους μήνες η Aston Martin άλλαξε γνώμη και σε αυτό δεν αποκλείεται να έπαιξε ρόλο το τρέχον κλίμα στην παγκόσμια οικονομία αλλά και οι όποιες παροτρύνσεις μπορεί να έχουν γίνει από την Mercedes, η οποία εκτός από συνεργάτιδα της Geely έχει επίσης μερίδιο στη Βρετανική εταιρεία της τάξης του 9,7%.

Δείτε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ