Range Rover

Οι Έλληνες συνεχίζουν να πατάνε βαθιά το γκάζι –Ποια είναι τα πρόστιμα, τι ισχύει για όσους τρέχουν πάνω από 200 χλμ./ώρα

prostima-ellada

Παρά την αυστηροποίηση των ποινών του Κ.Ο.Κ. για την υπερβολική ταχύτητα, αρκετοί οδηγοί εξακολουθούν να αγνοούν τα όρια, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια όλων των χρηστών του δρόμου.

Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει η βασική αιτία τροχαίων ατυχημάτων σε όλη την Ευρώπη, με την Ελλάδα να βρίσκεται στις μη τιμητικές πρώτες θέσεις ανάμεσα στα μέλη κράτη με τους περισσότερους θανάτους. Συγκεκριμένα  σημειώθηκαν 64 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων στη χώρα μας, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να περιορίζεται στους 44.

Μεταξύ άλλων ο νέος Κ.Ο.Κ. επιχειρεί να βάλει φρένο και σε αυτήν τη συνήθεια με αυστηρότερες ποινές αλλά και σοβαρές κυρώσεις σε περίπτωση υποτροπής, θέλοντας να σταματήσει τις συστηματικές παραβιάσεις.

Ωστόσο όπως φαίνεται, υπάρχουν ακόμα οδηγοί που αγνοούν επιδεκτικά τον νόμο, βυθίζοντας το γκάζι στο πάτωμα, με το τελευταίο παράδειγμα να έρχεται από την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, όπου κατέληξε στη σύλληψη ενός 33χρόνου που κινούνταν με 198 χλμ./ώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η υπέρβαση του ορίου έως και 20 χλμ./ώρα τιμωρείται με πρόστιμο 150 ευρώ, ενώ η υπέρβαση κατά 20-30 χλμ./ώρα συνοδεύεται από το ίδιο πρόστιμο αλλά και από την αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 20 ημέρες.

Για υπέρβαση κατά 30-50 χλμ./ώρα το πρόστιμο ανέρχεται στα 350 ευρώ, ενώ αφαιρείται η άδεια οδήγησης και τα στοιχεία κυκλοφορίας για 30 ημέρες. Σε περίπτωση που η ταχύτητα ξεπεράσει το όριο κατά περισσότερο από 50 χλμ./ώρα, το πρόστιμο φτάνει τα 700 ευρώ, με αφαίρεση της άδειας για 60 ημέρες.

Σε περίπτωση υποτροπής για την τελευταία παράβαση, οι ποινές γίνονται ακόμη πιο αυστηρές, με την πρώτη παράβαση να τιμωρείται με πρόστιμο 1.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας έως 180 ημέρες, ενώ η δεύτερη με πρόστιμο 2.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας για 1 έτος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, για όσους κινούνται σε αυτοκινητόδρομο με ταχύτητα άνω των 150 χλμ./ώρα αλλά μικρότερη των 50 χλμ./ώρα πάνω από το όριο, το πρόστιμο είναι 350 ευρώ με αφαίρεση διπλώματος για έναν μήνα. Οι ίδιες κυρώσεις ισχύουν και σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας αν οδηγός ξεπεράσει τα 130 χλμ./ώρα.

Για όσους τώρα πάνε πάνω από 200 χλμ./ώρα, η ποινή είναι πρόστιμο 2.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας για 1 έτος. Αν η ίδια παράβαση επαναληφθεί μέσα σε πέντε χρόνια, τότε το πρόστιμο διπλασιάζεται στα 4.000 ευρώ και το δίπλωμα αφαιρείται για 2 χρόνια, ενώ την τρίτη φορά ο οδηγός χάνει την άδεια οδήγησης για 8 χρόνια και καλείται να πληρώσει πρόστιμο 8.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ